Tržište za otpad

Marijana Miljić Bjelovuk

Tržište BiH se ukratko može uporediti sa kantom za smeće.

Građanima se plasira sve ono što ne valja u drugim zemljama, što niko ne kupuje, što niko ne želi na svome tanjiru ili u domaćinstvu.

Tako je samo za deset mjeseci ove godine građanima BiH servirano za ručak više od 21.000 tona otpada od mesa iz regiona i zemalja Evropske unije.

Ovaj klaonički otpad koji se našao na trpezi stanovnika BiH, u zemljama iz kojih je uvezen ne daje se čak ni kućnim ljubimcima. Ali zašto bi to završilo na deponiji, kada se može ispod svake cijene uvesti u BiH i plasirati njenim građanima, koji su prinuđeni da zbog pada standarda i nemaštine kupuju otpad za preživljavanje.

Sve ovo se dešava zbog loših, odnosno nikakvih kontrola, gledanja kroz prste pojedincima, ali i nepostojanja želje nadležnih na nivou BiH da jednom za svagda kažu stop uvozu otpada na tržište BiH!

Ne čudi nas da je upravo zbog toga, zdravlje građana uništeno jer se razni aditivi dodaju tim proizvodima kako bi sačuvalo njihov izgled.

Pored ovog smeća koje se plasira na tanjir, na tržište BiH ove godine stiglo je i 1.069 proizvoda za koje je utvrđeno da su opasni po ljude. Među tim proizvodima su pegle, grijalice,  kuvala za vodu, ali i igračke i mnogi drugi proizvodi.

Koliko li tek onda postoji onih proizvoda za koje nije utvrđeno da su opasni, a jesu?! Na tone sigurno.

Očigledno je da se uvoznim lobijima u BiH ne želi stati ukraj. Sve se može, ali se ne želi. Jer od toga neko ima koristi i puni svoj novčanik na štetu nedužnih građana koji se iz dana u dan sve više uništavaju.

Na to smeće od proizvoda udruženja, proizvođači, potrošači upozoravali su nadležne godinama. I sve je i dan-danas ostalo samo na tim upozorenjima, ništa se nije promijenilo. I sa sigurnošću možemo i reći da neće.

Očigledno je da za posljedice niko ne mari. Njih jedino imaju potrošači, koje je na kraju krajeva najlakše i okriviti za sve.

Pitanje je hoće li se na kraju ikakve kontrole preduzeti i ukoliko neko strada od tog otpada od mesa i opasnih proizvoda.

Uostalom za to će se okriviti neko drugi, ko je nedužan. Kao i za sve ostalo što se događa u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana