Troškovi zakupa

Sandra Miletić
Troškovi zakupa

Podatke o tome od koga i kakve prostorije, i pod kojim uslovima zakupljuju institucije BiH već godinama niko nema.

To je izgleda strogo čuvana tajna. Zna se jedino da se iznos koji se iz budžeta izdvaja za zakup iz godine u godinu povećava i da je trenutno dostigao cifru od vrtoglavih 28 miliona maraka.

Poslanici Parlamenta BiH još 30. decembra prošle godine zadužili su Savjet ministara BiH da im u roku od jednog mjeseca dostavi ugovore o zakupu poslovnih prostora koje koriste institucije BiH, ali to se ni do danas nije desilo.

A da se novac iz budžeta nemilice troši u vrijeme krize pokazuje i podatak da od gotovo 70 institucija na nivou BiH samo njih devet ne izdvajaju sredstva za zakup.

Ministarstvo odbrane na ime tih troškova na raspolaganju ima nevjerovatnih 8.966.000 maraka godišnje, a prate ga Ministarstvo inostranih poslova (5.198.000 maraka) i Agencija za identifikaciona dokumenta (2.245.000 maraka).

Nevjerovatno je da je i Agencija za istrage i zaštitu koja treba da useli u nove prostorije u Istočnom Sarajevu planirala da u ovoj godini na zakup potroši 1.015.000 maraka. I Savjet ministara uselio je u svoju zgradu, ali i dalje pojedina ministarstva troše novac za zakup određenih prostorija.

Upućeni tvrde da mnoge institucije bez ikakve kontrole same sebi pronalaze smještaj i da niko ne zna šta se nalazi u cijeni koja se za te namjene plaća iz budžeta. Dodaju i da postoji opravdana sumnja da u poslovima sklapanja ugovora za zakup poslovnih prostora ima posla i za istražne organe, odnosno da ima poslova koji nisu čisti.

Da je tako pokazuje i to da se cifre koje se izdvajaju za zakup iz godine u godinu uvećavaju za desetine, pa i stotine hiljada maraka. A nije moguće da se cijena zakupa toliko povećava. Uostalom, valjda bi trebalo tražiti jeftiniji prostor, a ne izdvajati enormna sredstva.

U svakom slučaju, sve te ugovore treba dati na uvid javnosti, treba ih analizirati i utvrditi na koji su način sklapani, kako se došlo do enormnih cijena i šta se za tolike iznose dobija.

Samo tako će se konačno rasvijetliti priča oko zakupa, ugovora i troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana