Troškovi i plate

Tanja Šikanjić
Troškovi i plate

Četvoročlana porodica u Republici Srpskoj samo za ishranu mjesečno potroši oko 40 odsto ili skoro polovinu kućnog budžeta.

Tako se Republika Srpska kada je riječ o udjelu ovih troškova u ukupnom budžetu, nalazi u samom vrhu u odnosu na ostale evropske zemlje.

U svim drugim zemljama, zahvaljujući mnogo većim platama, izdvajanja za troškove ishrane su, procentualno, neuporedivo manja nego kod nas.

Tako, na primjer, za ove troškove, jedna porodica u Sloveniji izdvaja samo 14,6 odsto budžeta, dok je u Evropskoj uniji taj procenat svega 14,2.

Čak su i zemlje iz okruženja u mnogo većoj prednosti u odnosu na RS po ovim troškovima.

Ovi pokazatelji dovoljno govore o životnom standardu u Srpskoj, gdje veliki procenat stanovništva već odavno radi samo da bi preživio, a zahvaljujući stalnim poskupljenjima sastaviti kraj s krajem postaje pravo umijeće.

Većina porodica u RS sebi ne može da obezbijedi ni pola novca potrebnog za prosječan kućni budžet, koji prema podacima Pokreta potrošača iznosi 1.727 maraka, koliko je neophodno za podmirenje osnovnih egzistencijalnih potreba.

Kada se samo za hranu od ovog budžeta izdvoji 40 odsto novca, jasno je koliko sredstava jednoj porodici preostane za sve druge troškove.

Hrana je, dakle, prioritet u kućnom budžetu, a prema mišljenju mnogih, dobar dio namirnica sve je bliži luksuzu, jer su svi oni stanovnici, koji rade za minimalne plate, već odavno prestrukturisali svoju potrošnju, te su kvalitetnu hranu, zamijenili manje kvalitetnom, ali, što je za njih najvažnije, jeftinom.

Osim hrane, najviše novca u kućnom budžetu, porodice troše na stanarinu, te je samo za ove dvije stavke potrebno izdvojiti oko 990 KM. Sa prosječnom platom zaposlenih u privatnom sektoru od oko 550 KM, spajanje kraja s krajem postaje pitanje za milion dolara.

Jasno je i da mnogi jedva sebi mogu da priušte ono osnovno, neophodno za život. O ostalim stvarima više ne mogu ni da sanjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana