Trnovit put ka EU

Vedrana Kulaga Simić

BiH godinama putuje ka EU, a vidljiv pomak je uočen tek posljednjih mjeseci jer je konačno podnesen zahtjev za članstvo u toj evropskoj porodici i dati odgovori na više hiljada pitanja koje je sročila Evropska komisija.

Određene reforme su sprovedene u djelo, dobar dio još čeka epilog, a pred domaćim liderima su brojna otvorena pitanja o kojima treba da postignu jedinstven, zajednički dogovor kako bi svim stanovnicima BiH krenulo možda nabolje jer je ona daleko od uređene zemlje. Ona je još zemlja u kojoj je “živ” međunarodni faktor - u kojoj su i dalje OHR i visoki predstavnik koji ima mehanizme kojima može da se miješa u stvari o kojima u normalnim zemljama ne bi smio ni da pomisli.

I jasno je da će prvo morati da bude stavljen katanac na vrata OHR-a da bi se preuzeo ključ za ulazak u evropsku porodicu. A to je sve na dugom štapu i niko ne može da kaže kada će se to desiti. Možemo samo da licitiramo datumima, jer je to jedna od rijetkih stvari koje nam polaze za rukom.

Domaći lideri su odavno trebalo da preuzmu potpunu kontrolu nad ovom BiH, ma kakva ona bila. Previše vremena je potrošeno na nebitne stvari i priče koje običnim ljudima, koji žele samo da žive od poštenog rada i da imaju život dostojan čovjeka, nisu donijele ništa. Neke su čak pogurale da se zauvijek odreknu ovog podneblja i sreću potraže u EU, kojoj ova zemlja, ako je suditi prema izjavama i dokumentima, toliko teži.

Pred BiH su veliki zadaci, ali prvo mora da sredi stvari u svom dvorištu da bi se mogla otisnuti dalje.

Brojna neriješena pitanja godinama čekaju bolje sutra, kao što brojne stvari služe samo za guranje pod tepih, iako bi upravo tu najmanje trebalo da budu. Brojne teške riječi godinama nam kroje neizvjesnu sudbinu i tako živimo već duže od dvije decenije.

Odavno je vrijeme da se stvari i određena razmišljanja promijene, ali sve u skladu sa specifičnim uređenjem BiH, koju čine dva ravnopravna dijela. I to je sve.

BiH jeste na putu ka EU, ali u posljednje vrijeme se nije mnogo čulo šta je sa OHR-om? Da li se, šta i kako radi na ispunjavanju uslova za zatvaranje te kancelarije? Kada će na sve njih biti stavljena tačka i da li će nam vrata EU biti još otvorena i koliko?

Takvih i sličnih pitanja ima previše, ali odgovor na svako od njih zavisi od spremnosti onih u čijim rukama je trenutno budućnost ove zemlje. Onih  koji su na proteklim izborima dobili povjerenje ovog naroda da ga povedu u bolju i bezbjedniju budućnost.

Predaleko smo mi od punopravnog članstva u EU, i to je svakome jasno, ali putovanje ka tom cilju može i treba da izrodi uređeniju zemlju jer niko ne želi da mu zemlja bude kao BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana