Trla baba lan

Milijana Latinović

Priča o jeftinijoj hrani u BiH, ograničenju poskupljenja i smanjenju PDV-a sve više liči na onu dobro poznatu frazu “Trla baba lan”.

 

Kako u ovoj zemlji ništa ne ide jednostavno, već svaki put kao nekom obilaznicom tako ne može preko noći ništa ni da pojeftini, a kamoli da se neki propisi i procedure, od životnog značaja za građane, usvajaju brže. Naravno kad treba da poskupi, može preko noći, što ne bi moglo, kriza je. Nema veze što je ta roba koja poskupljuje već mjesecima u nekim skladištima.

Onima koji je prodaju taman dobro dođe da ono što su platili jeftinije sada prodaju po daleko višim cijenama i tako uberu profit. Ista priča je i kada je riječ o gorivu, hrani, uslugama.

U svim sektorima je tako kad poskupljuje cijene skaču preko noći, a kada treba da pojeftini, jer je pojeftinilo i na svjetskim berzama, e onda ne može dok se ne rasprodaju zalihe.

Svaki put lomi se naravno preko leđa građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem. I dok daleko bogatije zemlje od naše uvode razne olakšice i pomažu svojim građanima da kako-tako preguraju ova krizna vremena, kod nas se nadležni uglavnom bave nekim beskorisnim poslovima i prepucavanjima.

U svakoj, pa i u priči oko izmjena Zakona o PDV-u oni nađu način i razlog da se ne razumiju, ne podržavaju i ne usaglase. Nikada, ali baš nikada, oni koji sjede u skupštinama, domovima naroda i drugim institucijama, sa sve tri strane, nisu ispred sebe stavili jedan zajednički cilj, kako pomoći narodu, pa iskoristili sve one mogućnosti koje imaju, prvi, drugi, treći, da se što prije dođe do toga cilja.

Naprotiv, svaki put bi sve različitosti svojih politika iskoristili samo da prodube jaz, da se što više odmaknu od cilja i brže-bolje okrive one druge. U tome su najbolji, u tome im nema premca.

Ko još mari za narod koji ih je izabrao da sjede u tim foteljama, primaju minimalno četvorocifrene iznose svaki mjesec i ne rade ništa? Pa niko, naravno. Jer da mare iole jednom bi stali na loptu i rekli da je dosta prepucavanja, upiranja prsta u one druge i traženja krivaca.

Ovako, nekim čudom, usaglasili su se samo za imenovanje još jedne zajedničke komisije čiji bi stav po pitanju diferencirane stope PDV-a trebalo da bude poznat početkom idućeg mjeseca.

Onda će svi na ljetnu pauzu, a kad se vrate biće prezauzeti oko kampanje jer u oktobru se valja ponovo izboriti za fotelju. Ko preživi pričaće!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana