Trka za bijelim mantilom

Miloš Vasiljević
Trka za bijelim mantilom

Tek što su svršeni osnovci završili taj dio obrazovanja i kada se spustila euforija nakon višesedmičnog slavlja, došlo je vrijeme da sjednu i u srednjoškolske klupe.

Sumirali su se utisci, a svjesni činjenice da će nastavnike u budućnosti zamijeniti profesori, raduju se novim izazovima. Želje učenika nisu se mnogo promijenile u odnosu na prethodne godine. Oni sa najboljim prosjekom nisu imali dilemu, pohrlili su prema medicinskoj struci, jer u toj branši vide svoju budućnost, ali i jaku bazu za nastavak školovanja na Medicinskom fakultetu.

Da bijeli mantili nikako ne izlaze iz mode potvrdila je zainteresovanost najboljih đaka, a ono zašto daju prednost medicini jeste plemenitost, ali i velika mogućnosti zaposlenja, kako kod nas tako i u inostranstvu.  Nažalost, praksa je pokazala da se dobar dio njih i školuje upravo za potrebe, prije svih, Austrije i Njemačke gdje su uslovi rada znatno bolji i gdje sve više idu "trbuhom za kruhom".

No, na sreću ima onih koji svoju budućnost vide u našoj zemlji. Standardno i gimnazija u svim mjestima pokazala se kao srednja škola kojoj đaci daju prednost zbog širokog spektra znanja i koja ima osnovu kasnije za sve fakultete. Raduje i interesovanje iz oblasti građevinarstva i geologije, jer na tržištu rada relativno lako se može pronaći posao u ovoj struci.

I dok se u prvom ispitnom roku prijavljuju odlikaši, čiji su znanje, trud i rad ovjekovječeni u đačkim knjižicama, ništa manje za naše društvo nije bitan ni drugi, julski upisni rok, gdje će svoje dalje usmjerenje birati svršeni osnovci sa nešto lošijim prosjekom.

U prvom redu to su zanati, a biće interesantno vidjeti koliko će njih upisati deficitarna zanimanja, a posebno ona za koja se rade i prekvalifikacije, kao što su tesar, limar, armirač, remenar  i slično.

Najveći broj  upisanih učenika predviđen je za mašinstvo i obradu metala i gimnaziju, odmah nakon toga slijede ekonomija, pravo i trgovina te elektrotehnika. Ključno je da đaci izaberu baš ono što vole te da se usavršavaju u toj oblasti u Srpskoj.

Prvo srednja škola, a zatim fakultet. Jer jednu zemlju čine ljudi, narod i njihova snaga. Bez toga sve je besmisleno, a svaki odlazak mladih, da ne kažem kompletnih porodica, u inostranstvo skupo će nas koštati u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana