Trijumf politike prošlosti

Miroslav Filipović
Trijumf politike prošlosti

Ostanak Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je sve izvjesniji, a posebno poslije izjave visokog predstavnika Valentina Incka da je teško očekivati njegovo zatvaranje u izbornoj godini, bio bi trijumf politike prošlosti zapadnih diplomata koji po svaku cijenu žele da moć odlučivanja u zemlji bude zadržana u rukama stranaca.

Bio bi to sasvim sigurno nastavak rada nečasne i licemjerne međunarodne uprave u zemlji koji će otežati dalji evropski put, jer će u vazduhu i dalje lebdjeti, daleko iznad domaćih institucija, ustava i zakona, neprikosnoveni vladarski duh visokog predstavnika i njegovih "bonskih ovlašćenja".

Iako je praksa "bonskih ovlašćenja", kojom se nipodaštavaju legalno izabrani predstavnici vlasti ove zemlje na svim nivoima, u suprotnosti sa elementarnim demokratskim principima razvijenih zemalja, u BiH je to normalan mehanizam za treniranje strogoće i sprovođenje samovolje međunarodnih upravitelja.

Ova formula vjerovatno može da zadovolji ego zapadnih diplomata, ali ne može više da bude način za napredak. Ona je ostatak prošlosti koji zemlju drži u stanju međunarodnog protektorata i ropstva.

Neshvatljivo je da se dobar dio predstavnika demokratske Evrope i bošnjačkih političkih prvaka zalaže za ostanak OHR-a i takvog načina rada - nezabilježenog u evropskoj i svjetskoj istoriji - kada suverenom zemljom upravlja Kancelarija.

I ne samo da se podržava rad OHR-a, već se prave razne konstrukcije radi što dužeg ostanka neodgovorne i neograničene međunarodne vladavine u zemlji.

Tu je razobličena sva neiskrenost međunarodne politike u BiH, jer jednostavno nemoguće je uvoditi demokratiju i jačati vladavinu prava nametanjem rješenja izvana. Može li se uopšte demokratija uvoditi nedemokratskim metodima?

Sve je nelogično, a ponajviše podanički mentalitet bošnjačke političke elite koja otvoreno priznaje da voli i želi da živi pod stranom palicom, jer u njoj vide šansu za ostvarivanje svojih radikalnih ciljeva i obračun sa svima onima koji se ne slažu sa njihovom političkom svrhom - apsolutno centralizovanom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana