Trgovina sa EU

Ma­ri­na Čigoja

Evropska unija još jednom je pred vlasti BiH postavila isti zahtjev. "Omogućite Hrvatskoj uvoz pod uslovima pod kojima je to činila dok nije bila članica EU ili ćete izgubiti trgovinske povlastice koje smo vam dali" - to je u najkraćem saopštenje koje je prije dva dana stiglo iz Delegacije EU u BiH.

Uporni pokušaji predstavnika BiH u pregovorima sa EU da dokažu da ovaj ultimatum nema nikakvo opravdanje, niti se u bilo kakvom sporazumu omogućavanje beneficija Hrvatskoj spominje, ostali su bez rezultata. Najnoviji istup EU pokazuje da oni neće odustati od svojih zahtjeva, a to su izgleda brže-bolje htjeli to da pokažu i onima koji u naredne četiri godine budu na vlasti u BiH. EU je BiH ostavila rok da do kraja 2015. godine okonča prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali očito na način na koji to njima odgovara. U suprotnom, BiH će biti ukinute olakšice koje je do sada imala pri izvozu u EU, a odnose se prije svega na određene vrste voća i povrća.

Računica predstavnika pregovaračkog tima BiH pokazuje da bi u slučaju gubitka povlastica od EU gubici na godišnjem nivou bili 40 miliona, dok bi šteta, ukoliko bi se napravili ustupci Hrvatskoj, a time i cijeloj EU, bila daleko veća. Ne samo direktna nego i indirektna koja bi se ogledala u drastičnom smanjenju proizvodnje. Ipak, bez obzira što je šteta u slučaju ukidanja povlastica daleko manja, ne smije se dopustiti da do toga dođe jer ni ovih 40 miliona KM, za privredu kakva je naša nije malo. Proizvodi iz BiH koji su, prema ranijem dogovoru sa EU u punoj carinskoj zaštiti do ulaska u EU, moraju to i ostati kako domaća proizvodnja ne bi bila potpuno ugušena.

Ne treba zaboraviti ni na sve negativne posljedice koje je ulazak Hrvatske imao na BiH, s obzirom na to da je to bilo jedno od naših najznačajinijih izvoznih tržišta i da je od 1. jula prošle godine onemogućen izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Nakon svega, jasno je da Evropska unija neće tako lako odustati od svojih zahtjeva, ali isto tako ni BiH ovaj put ne bi trebalo da popusti jer bi posljedice bile nesagledive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana