Trgovina Borac

Goran Maunaga
Trgovina Borac

Direktor firme "Trgovina Borac" iz Travnika Fehim Bojić, pored toga što je sklapao nezakonite kupoprodajne ugovore sa trećim licima, među kojima je Kompanija "Malbašić" iz Banje Luke, prodajući tako imovinu preduzeća "Krajina Borac" iz Banje Luke, dobro se ovajdio od svih ugovornih strana.

Doduše, nezakonito, ali u BiH ne mora da znači da je to i definitivno tako. Jer sve što je danas bilo nezakonito, preko noći ovdje može da postane svoja suprotnost.

To potvrđuje o odluka Ustavnog suda BiH da usvoji apelaciju "Trgovina Borca" i "Malbašića", iako je "Krajina Borac" tužio i u svim sudovima u RS dobio spor protiv njih. Imovinu "Krajina Borca" Vlada RS je ranije i u skladu sa zakonom privatizovala kao državnu.

Ustavni sud je tako prekršio Okvirni zakon o privatizaciji preduzeća i banaka u BiH, Zakon o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima RS i Odluku visokog predstavnika Volfganga Petriča iz 2000. godine.

Taj pravni presedan nije spriječen, iako je premijer RS Milorad Dodik na te propuste upozorio visokog predstavnika Valentina Incka. OHR je uputio mišljenje Ustavnom sudu, ali bezuspješno.

Od svega toga, za sada, Bojić je, pored vlasnika "Trgovine Borca" Slavka i Dijane Milojica, jedan od onih koji su od tog "posla" najviše profitirali.

Odluka Ustavnog suda BiH koja je donesena u korist preduzeća "Borac Travnik" je neodrživa. Ona narušava strukturu BiH jer je, pored toga što krši zakone, protivna Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH.

Malo iznenađenje je u tome što su tri strane sudije bile protiv usvajanja apelacije, dok su za odluku glasali Bošnjaci, Hrvati i jedan Srbin iz RS.

Slijedi podnošenje zahtjeva akcionara "Krajina Borca" za preispitivanje odluke Ustavnog suda. Pravobranilaštvo RS će sve učiniti da zaštiti imovinska prava RS.

Ali ako Ustavni sud BiH ne koriguje svoju odluku, ona će da izazove lančanu reakciju pravnih lica sa tužbenim zahtjevima. Posljedice bi u tom slučaju bile nesagledive.

Nažalost, i to bi moglo da se desi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana