Trgovački trikovi

Anita Janković-Rečević

Trgovina je vještina koja se definiše kao proces razmjene robe i usluga, i naziv joj potiče od slovenske riječi trg, ili od grčke trgos, što bi u prevodu značilo prevara. I ako se samo malo oslušnu žalbe potrošača, uviđa se da definitivno ništa neistinito nema u tom prevodu jer većina trgovaca ne bira način zarade.

U trci za što većim profitom služe se raznim trikovima, koji su najčešće ništa drugo nego prevara i to uvijek na štetu potrošača. Vrlo vješto koriste nepažnju i naivnost kupaca koji slijepo vjeruju svemu što im serviraju. Svjesni su da ništa brže ne privuče kupca u prodavnicu kao reklame i veliki natpisi na izlozima o rasprodaji i sniženjima, koji su ništa drugo do igra brojevima i šarena laža. Akcija kao da je kodna riječ pred kojom potrošači gube kontrolu i najčešće potroše čak i novac koji nemaju. Vrlo česta su i sitna zakidanja na gramaži kod suvomesnatih proizvoda, gdje kupci pored šunke, čajne i kulena plaćaju i papir ili plastičnu ambalažu u koju im se proizvod pakuje. Ista stvar je i sa voćem, koje prije plasmana pakuju trgovci, plus što se među svježim jabukama, kruškama, mandarinama i bananama uvijek zavuče i po jedna, dvije uvele, koje se samo mogu baciti. 

Jedna cijena na rafu, a druga na kasi još je jedan od čestih trikova kojima trgovci pribjegavaju. Nažalost, takva prevara u većini slučajeva ima prođu jer tek mali broj obazrivih potrošača zapaziti spornu razliku u cijeni. Takođe, zamka na koju mnogi ne obraćaju pažnju jesu akcije u kojima se nude dva proizvoda po navodno nižoj cijeni nego kada bi se ta ista dva proizvoda uzela pojedinačno. Međutim, u praksi to često nije tako. Dešava se da na taj način kupci potroše i nekoliko maraka više nego da su proizvode uzeli pojedinačno.

Ono što je posebno opasno jeste igranje sa rokovima trajanja. Javna je tajna da se u marketima rokovi na raznim prehrambenim proizvodima redovno prekucavaju, a ono što posebno ljuti jeste da se u dječije paketiće pakuju stari slatkiši. Od 204 pregledana paketića u prodavnicama širom RS inspektori za hranu su u 36 novogodišnjih poklona pronašli proizvode kojima rok ističe već u januaru naredne godine. Takvi potezi u trci za profitom krajnje su sramni i nemoralni jer stari slatkiši mogu izazvati trovanja kod djece, koja su najosjetljivija potrošačka kategorija.

Iako tržišni i inspektori za hranu redovno obavljaju kontrole, stiče se utisak da je to nedovoljno jer se prevare potrošača dešavaju svakodnevno.

S druge strane, ni potrošači nisu dovoljno informisani o svojim pravima, pa ne znaju ni šta da urade kada uoče da su prevareni. Udruženja za zaštitu potrošača morala bi više poraditi na edukaciji kupaca, ali i da kod nadležnih izdejstvuju veće kazne za trgovce koji se služe prevarama. Sve dok su kazne blage, a potrošači neinformisani, trgovačke mahinacije biće svakodnevica. A zašto i ne bi kad im se može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana