Treptači

Darko Momić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posljednjih nekoliko dana pokazalo je da ozbiljno vodi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu i sankcionisanje vozača koji u vozilima protivzakonito posjeduju i koriste uređaje za davanje posebnih svjetlosnih znakova i zvučnih signala, takozvane “treptače”.

U javnost je prvo procurilo da su policajci u utorak uoči samog nastavka devete redovne sjednice Narodne skupštine RS u Banjaluci izvršili kontrolu i skinuli “treptače” sa vozila koje služi za potrebe Kluba poslanika SDS-a u republičkom parlamentu, a koje najčešće koristi šef tog kluba Miladin Stanić koji se na jednoj od posljednjih sjednica propisno obrukao ne praveći razliku između metrologije i meteorologije i tako zaradio nadimak “meteorolog”.

Njegov vozač zaradio je prekršajnu prijavu zbog nezakonitog korišćenja “treptača”, a Stanić je otvoreno i pošteno priznao da podržava postupanje policije i da se zalaže za striktno poštovanje saobraćajnih propisa i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Istoga dana reagovali su iz Narodne skupštine RS iz koje je saopšteno da je generalni sekretar NSRS Nebojša Zgonjanin 25. oktobra 2019. godine obavijestio Službu voznog parka parlamenta o dopisu MUP-a Srpske u kojem je precizirano da “samo vozila koja se smatraju vozilima pod pratnjom mogu koristiti 'treptače', a da je jedino takvo vozilo u republičkom parlamentu vozilo predsjednika NSRS”, te da im je izričito napomenuto da su “dužni da se u svom radu istih strogo pridržavaju”.
Samo dan kasnije, opet zahvaljujući našem listu, javnost je saznala da je policija dan prije “treptače” skinula i sa vozila Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i vozaču ministarstva i ministarke Lejle Rešić takođe “spucala” prekršajnu prijavu.

Niko iz ministarstva nije se oglasio tim povodom, ali je zato upalo u oči ponašanje pojedinih medija.

O čemu se radi? O tome da su prenijeli vijest o skidanju “treptača” sa vozila šefa poslanika SDS-a, dok su se sutradan, kada je objavljeno da je policija Srpske postupila identično (kako treba i dolikuje i svaka čast) i kada je u pitanju vozilo jednog od ministarstava u Vladi Srpske, napravili i gluvi i nijemi i ćoravi.

Ako smatraju (ne postoji drugi razlog zato što je sto odsto sigurno da to niko od njih ne traži), da “nečinjenjem” i nepuštanjem vijesti poput pomenute vijesti o “treptačima” nekome čine uslugu, onda se grdno varaju. Drugim riječima, ako policija pokazuje da nema razlike među onima koji krše saobraćajne propise, zašto bi tu razliku pravili mediji? Jednostavno je, probajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana