Treća sreća

Dragana Orlović

Izbori iz dva puta i glasanje u dva kruga nisu urodili plodom. Uzalud su prebrojavani tajni glasački listići i nepotrebno pravljeni nevažeći. Bez razloga je i među kandidatima rasla tenzija čiji prijedlog programa rada je bolji, pismeniji ili sa dužom priloženom biografijom. Najbolji nije izabran.

Ne, nisu u pitanju opšti ili lokalni izbori, nije ni referendum po srijedi, niti bilo koja politička partija, iako u prvi mah možda tako djeluje.

Riječ je o Univerzitetu u Banjaluci i njegovom konkursu za izbor rektora.

Već treći mjesec ova najveća visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj je u žiži javnosti i izgleda će tako biti i idućih dana, a možda i mjeseci.

Ali krenimo redom. Otkako je 28. januara prvi put raspisan konkurs za prvog čovjeka banjalučkog Univerziteta, akademska zajednica se naprosto uskomešala i u njoj su krenule razne priče. Priče ko priče, ne treba im mnogo vjerovati, ali na kraju su se mnoge, nažalost, ispostavile tačnim. Jedna od najispričanijih bila je politika i to da će ona presuditi u izboru kandidata za rektorsku fotelju. Sa politikom u akademsku zajednicu su prvo na odškrinuta, a potom na širom otvorena vrata ušla i razna podmetanja.

Najbolji primjer za to bila je prva sjednica Senata Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je u drugom krugu glasanja napravljen jedan nevažeći glasački listić, na kojem su bila zaokružena imena oba kandidata. I tako je ovim kandidatima i pored jednakog broja glasova za dlaku izmakla rektorska fotelja. Tada su krenule nove priče ko bi mogao biti taj ko je napravio nevažeći glas, kao i međusobne optužbe da postoje razna lobiranja i ucjene svih 29 članova Senata o tome kako će i kome ukazati svoje povjerenje...

Burna je bila i ova druga sjednica Senata, koja je ponovo završena bez izabranog rektora.

Jedan od favorita i ujedno član Senata odlučio je da ne glasa i tako sam sebi izmakao rektorsku stolicu, jer mu je baš njegov glas bio potreban za natpolovičnu većinu. To je učinio, kako tvrdi, iz moralnih razloga. Tu je naravno bio i onaj jedan nevažeći glas, ponovo sa zaokružena dva imena kandidata. I tako zbog morala i pojedinih članova koji ne znaju kako i za koga glasati, Senat mora ponovo raspisati konkurs i ponoviti još jednom cijelu proceduru. Hoće li biti treća sreća, znaćemo poslije još jednog tajnog glasanja. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana