Traži platu, pa dobij otkaz

Marijana Miljić Bjelovuk

Nemali broj radnika, nažalost, ostane bez zarađene plate. Za nju crnče i dan i noć tokom čitavog mjeseca i na kraju je ne dobiju.

Ali zato kada se pobune, pribjegnu raznim metodama samo da je iskamče, nerijetko umjesto para dobiju otkaz.

Jedan od primjera za to su zaposleni u preduzeću "Bader" iz Šamca, koji su čak i blokirali preduzeće da bi dobili četiri plate koje im poslodavac nije uplatio. Na doprinose i besplatan odlazak kod ljekara i ne pomišljaju. Odavno su zaboravili na to, jer njemački biznismen i vlasnik ovog preduzeća Bernard Šnajder već godinu i po ne isplaćuje obaveze prema državi.

Daleko od toga da radnike treba podsticati da blokiraju preduzeća, ali u ovom slučaju na to ih je natjeralo rukovodstvo ove fabrike. Jer, da su na vrijeme isplaćivali ono što su trebali, ne bi ni došlo do blokade.

To pokazuje koliko se pojedini poslodavci u RS ponašaju bahato i koliko u svojim namjerama idu daleko.

Jer, ovaj "savjesni" poslodavac je, nažalost, samo jedan u nizu. Koliko je tek onih čiji radnici rade u strahu? Koji trpe sve i svašta i ne usuđuju se da progovore, zbog straha da bi ih poslodavac mogao uzeti na zub i da neće isplatiti na desetine zarađenih plata.

I dok radnici ćute i trpe, gazde se bogate. Na kraju gase firme, odlaze, a iza sebe ostavljaju milionska dugovanja, koja uglavnom nikada i ne budu naplaćena. Bude prikupljena tek neka sića kojom se obično pokrivaju troškovi stečaja. 

Što je najtragičnije u čitavoj sagi, na kraju su oni jedini srećni i zadovoljni jer i ne odgovaraju za nanesenu štetu budžetu RS, lokalnoj zajednici i zaposlenima. Sa osmijehom na licu i sa velikim iznosima na računima nastavljaju sa ustaljenom praksom da iza sebe ostavljaju unesrećene radnike, koji se bore da poštenim radom prehrane svoju porodicu.

Nažalost, Šnajdera i njemu sličnih ima na svakom ćošku. Na nadležnima je da odluče da li će prekinuti tu ustaljenu praksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana