Traženje problema

Željka Domazet

Da pojedinim krugovima u BiH nije stalo do toga da se određene stvari rješavaju i da idemo naprijed, pokazuje i pitanje ugovora o granici između BiH i Crne Gore gdje je isproblematizovano pitanje Sutorine.

Iako su svi nadležni odavno jasno rekli da Sutorina nije teritorija BiH nego Crne Gore, institucije ove zemlje bile su suočene sa pritiscima bošnjačkih intelektualaca i političara koji su vođeni kojekakvim interesima nastojali da onemoguće rješavanje pitanja granice BiH.

I taman kada je uprkos žestokim pritiscima ugovor o granici ipak potpisan i javnost povjerovala da će se pitanje granice BiH i Crne Gore konačno riješiti kako valja, u cijelu priču se uplelo ni manje ni više nego Tužilaštvo BiH.

Slučajno ili namjerno, prilikom glasanja o ugovoru o granici nestalo je interneta i elektronski sistem u Parlamentu BiH je zakazao i nije funkcionisao samo kada se glasalo o ovom ugovoru. Umjesto elektronskim putem glasano je podizanjem ruku, a zakazao je i prenos putem internet stranice Parlamenta. Da li je u pitanju sabotaža ili tek puka slučajnost, za samu odluku o granici nije ni bitno jer je ugovor potvrđen većinom glasova i tu nema ništa sporno. Parlamenti svuda u svijetu, pa bi tako valjda trebalo biti i u ovoj zemlji, glasaju na ovaj ili onaj način, elektronski ili ručno dizanjem kartice, sasvim je svejedno. Odluka je donesena i trebalo bi svako da je poštuje, a ako je eventualno i bilo nekih propusta kada je riječ o tehničkim stvarima, nadležni u Parlamentu to treba da utvrde i sankcionišu krivce.

No, BiH ne bi bila ono što jeste da se od svega ne napravi problem. U ovoj zemlji koja ima problema na pretek neki ih traže i tamo gdje ih nema. U cijelu priču upliće se Tužilaštvo koje bi da ispita zašto nije radio internet i zašto na internet stranici nisu objavljeni rezultati glasanja. U situaciji kada ova institucija ima posla preko glave i kada nisu riješeni predmeti terorističkih napada, ratnih zločina pa čak ni pokušaja ubistva premijera susjedne zemlje, ona se bavi glasanjem poslanika i internetom u Parlamentu. Istovremeno, Tužilaštvu BiH nije palo na pamet da se pozabavi porukama koje su poslanici dobijali prije glasanja o Sutorini.

U zemlji u kojoj nema volje da bude riješeno ijedno značajno pitanje pa se i osporava pitanje prve riješene granice sa susjedima, ne može se očekivati nikakav napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana