Traženje nestalih

Vedrana Kulaga
Traženje nestalih

Traženje nestalih lica u BiH već godinama je priča bez epiloga. Nažalost, ta priča predugo traje.

Tako više od 15 godina od kraja rata mnoge srpske porodice i dalje tragaju za svojim najmilijim, za njihovim kostima, nadajući se da će doživjeti dan kada će članove svoje porodice dostojno sahraniti pod punim imenom i prezimenom.

Poražavajuću situaciju najbolje opisuju podaci koji kažu da je u posljednje tri godine, otkako je Institut za nestala lica BiH dobio zeleno svjetlo da koordiniše procesom traženja nestalih, identifikovano ukupno 3.075 nestalih lica, od čega svega 75 Srba.

A traži se još mnogo nestalih, a agonija nesrećnih porodica produžava.

Institut će tako, umjesto da za koju godinu kaže da su pronađeni skoro svi nestali, sigurno moći da se pohvali samo činjenicom da je usporio proces traženja nestalih i njihovu identifikaciju, naročito kada je riječ o srpskim porodicama, koje godinama traže i oplakuju sinove, očeve, braću, majke...

Moći će da se pohvali da im je dodatno zagorčavao život iz dana u dan i svaki put sve više i više.

I kako da srpske porodice bude zadovoljne? Kako da se ikada iz njihovih usta čuje "Institut radi dobro"? Nažalost, samo mogu da neprestano ukazuju i upozoravaju upravo na njegov nerad koji, može se otvoreno reći, ponovo gubi one koji su već izgubljeni. One za kojima se traga.

Čak i kada se otkriju masovne grobnice, za koje se zna da se u njima nalaze kosti Srba, porodicama se ubija nada, a agonija produžava. Tako je obustavljena ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava na Ozrenu, koje ostaju da pod vedrim nebom čekaju istinu i pravdu, koja, iako kasni, uvijek stiže. Tužilaštvo BiH je dalo odobrenje da se taj posao obavi, ali je sve potom stopirano. Zašto? Niko ne daje pravo objašnjenje.

U BiH je odavno trebalo da se nauči lekcija, koja kaže da su žrtve - žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost. Ali, nažalost, mnogi tu lekciju još nisu naučili... I toga treba da se stide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana