Traženje nestalih

Svjetlana Šurlan

I dvije decenije nakon završetka rata u BiH još odstoje porodice nestalih Srba koje ne znaju gdje su kosti njihovih najmilijih ubijenih tokom rata.

I kad bi znali ili pretpostavljali gdje bi tijela ubijenih mogla da budu, to im ne bi bilo od velike koristi jer Tužilaštvo BiH i po deceniju u ladicama drži zahtjeve za ekshumaciju.

Do 2008. godine o pitanju traženja nestalih se nešto i radilo, a onda je nastupio prenos nadležnosti traženja nestalih na Tužilaštvo BiH i Institut za traženje nestalih BiH. Od tada pomaka nema, što zbog stanja u Institutu koje nikada nije definisano kao normalno, što zbog političkog uticaja Sarajeva na Tužilaštvo BiH.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Srpske, za čak 29 lokacija grobnica nestalih Srba Tužilaštvo BiH nije izdalo naredbe za ekshumacije, iako su za neke od njih institucije Republike Srpske uputile zahtjeve za iskopavanje još prije deset godina.

U Tužilaštvu BiH neće da daju dozvolu i na taj način omoguće da se obznani šta kriju grobnice na području Ozrena, Vozuće, Srebrenice, Sarajeva i mnoge druge širom BiH. Ignorišu na taj način i srpske porodice koje još tragaju za čak 1.672 nestalih ljudi.

Problem je i što umiru svjedoci i ljudi koji su upoznati s tim gdje su lokacije grobnica, a s njima odlaze i podaci i nada da će nekada biti iskopana tijela zvjerski ubijenih i bačenih i zakopanih bez obilježja i bilo kakvog traga.

Pompezno najavljivana iskopavanja u Buća potoku, na Alipašinom polju i na Kazanima završila su prije nego su i počela i niko ne spominje njihov nastavak.

I tada je, kao i mnogo puta ranije, nada probuđena kod roditelja, braće, sestara, djece nestalih Srba ugašena prebrzo.

Ko je odgovoran što porodice nestalih ne mogu ni pomisliti da će njihovoj višegodišnjoj potrazi za najmilijima doći kraj? Porazno je što odgovor na ovo pitanje, kao i na mnoga druga ključna u BiH, niko nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana