Traženje nestalih

Goran Maunaga

Otkad su tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore prije nepune tri godine, po želji i na radost predstavnika Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), potpisali deklaraciju o nestalim licima, traženje i pronalaženje nestalih pripadnika srpskog naroda skoro potpuno je obustavljeno.

Od tada, uspjeh na svim lično-interesnim poljima imali su samo pripadnici ICMP-a. Umjesto uspjeha u oblasti identifikacija, direktorka te samoprozvano-međunarodne komisije za traženje nestalih Ketrin Bomberger napravila je karijeru u Haškom tribunalu i predstavila se kao planetarni ekspert za traženje nestalih. Predsjedavajući ICMP-a Tomas Miler raspolagao je desetinama miliona maraka stranih donacija koji, zasigurno, nisu utrošeni za traženje nestalih Srba.  

Ta komisija od sebe je u BiH napravila toliko bitan faktor da sada upravlja radom Instituta za nestala lica BiH iako u njegovo postojanje i funkcionisanje ne ulaže ni jednu jedinu marku.

Tako je, iz vizure ICMP-ovih predstavnika, od potpisivanja deklaracije o nestalim licima postignut znatan uspjeh.

U stvarnosti, još se traga za 1.670 nestalih Srba, nestali Bošnjaci su prioritet i te komisije i Instituta za traženje nestalih, a ICMP nijednoj od domaćih institucija ne odgovara za ono što radi. Ta organizacija je osnovana bez ikakve zakonske podloge, dok su skoro svih 100 zaposlenih u toj komisiji pripadnici bošnjačkog naroda.

ICMP je kao nevladina organizacija u BiH ušao na mala vrata i sve vrijeme, kao i danas, potpuno kontroliše proces traženja nestalih, pa je krajnje vrijeme da podnese račune o tome šta je radio. Pri tome, nikoga u toj instituciji ne uzbuđuje činjenica da su u posljednjih sedam godina pronađeni posmrtni ostaci samo 250 nestalih Srba.

Organizacije porodica nestalih iz Srpske zato bi svakako trebalo da od Predsjedništva BiH zatraže odgovore na pitanje šta je urađeno u oblasti traženja nestalih. Na to pitanje trebalo bi da odgovori Bakir Izetbegović, kao i na ono zašto je, i pored protivljenja Nebojše Radmanovića i mimo usaglašenog stava Predsjedništva, ipak potpisao deklaraciju koja je ostala mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana