Traženje nestalih

Goran Maunaga

Institut za nestala lica BiH po posebnom metodu rada pronašao je posmrtne ostatke 4.000 nestalih Bošnjaka i nijednog Srbina. Sveukupno, za osam godina postojanja tog instituta identifikovao je više od 7.000 nestalih Bošnjaka i 250 Srba.

S obzirom na te činjenice, kao neko čudo dođe informacija da je nastavljena ekshumacija u jami Radača i, kao još veće čudo, da su pronađeni ljudski posmrtni ostaci, i to u betonu kojim je jama zalivena s ciljem skrivanja zločina.

Uzaludna su bila stalna upozorenja predstavnika udruženja porodica stradalih iz RS i srpskih predstavnika u Institutu da ta institucija radi selektivno i da, zajedno sa još nekim institucijama i pojedincima, u procesu traženja nestalih srpskih žrtava funkcioniše kao udruženi zločinački poduhvat.

Opstrukcije, laži, skrivanje dokaza, podmetanja, zamjena teza, odugovlačenje provjere informacija o nestalima, poniženja, natjerale su porodice nestalih iz Srpske da zbog svega toga tuže BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ali ni to bošnjačke predstavnike u Institutu nije animiralo da rade na ekshumacijama nestalih Srba. Naprotiv, one su obustavljene i tamo gdje su bile pokrenute.

To je slučaj sa sarajevskom deponijom u Buća potoku, sa sarajevskim naseljem Alipašin most, sa predmetom "Kazani" i sa, sve do neki dan, jamom Radača kod Mostara.

Ekshumacije su obustavljene pod raznim izgovorima iako se još  ništa ne zna o oko 300 ubijenih i nestalih sarajevskih Srba, dok Srpska traži ukupno još oko 1.700 nestalih.

I onda, nakon svih poniženja, iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u betonu Radače pronađeni ljudski posmrtni ostaci.

Ne treba da iznenadi ako sljedeća prva informacija bude da pronađeni posmrtni ostaci u Radači pripadaju Bošnjacima, jer su, prema pouzdanim informacijama, u toj jami završili i Srbi i Bošnjaci. I, samo neka izostanu mahinacije.

Rad istražilaca u teško pristupačnoj jami Radača svakako daje bar malo nade u pravo i pravdu, u vjeru u budućnost BiH. 

Ali prava nada i stvarna vjera biće potpuno povraćene ako ekshumacije budu nastavljene i na srpskim stratištima na kojima su i dalje obustavljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana