Traženje nestalih

Goran Maunaga

Rad Instituta za nestala lica BiH skoro potpuno je blokiran iz jednostavnog razloga: sredstva koja su trebalo da idu Institutu, od 2011. godine prepolovljena su tako što je polovina data Tužilaštvu BiH koje ih, dalje, upotrebljava po svom nahođenju, bez ikakvog uticaja Instituta na to.

Druga je stvar ko sve, i zašto, stoji iza namjere obustavljanja rada Instituta koji je od osnivanja bio koncentrisan na traženje uglavnom nestalih pripadnika bošnjačkog naroda. Sad, kad bi trebalo da se pronalaze i nestali pripadnici srpskog naroda, novca za probna kopanja i ekshumacije nema. 

Čitave tri godine trebalo je srpskim predstavnicima u Institutu da shvate razrađenu prevarantsku igru po kojoj je traženje Srba nestalih tokom rata u BiH potpuno minirano.

Naime, Tužilaštvo je transferisani novac za traženje nestalih upotrebljavalo samo tamo gdje je, po njihovoj procjeni, počinjen ratni zločin. A pošto politički stav u toj instituciji glasi da su zločini činjeni uglavnom nad Bošnjacima, samo to je i istraživano.

A u slučajevima kad su porodice stradalih Srba i Institut dostavili informacije i dokaze da je tako nešto počinjeno i nad Srbima, recimo na sarajevskoj deponiji u Buća potoku, Tužilaštvo je i tu ekshumaciju, na prevaru, okončalo kao bezuspješnu.

Zato ne čudi ni to što Tužilaštvo BiH, i pored novih dokaza, ne dozvoljava nastavak ekshumacije na sarajevskim Kazanima, a kamoli da dozvoli traženje u ratu nestalih Srba čiji se ostaci nalaze ispod temelja novoizgrađenih zgrada, parkinga i fontana po Sarajevu. S druge strane, dio novca koji je ostao Institutu odmah je dodjeljivan nadležnim tužilaštvima što se upotrebljavalo samo za čuvanje tijela.

Tako je traženje nestalih pripadnika srpskog naroda skoro potpuno blokirano. Nesumnjivo je da je tu riječ o dvostrukim standardima, ali kako to zaustaviti?

U najmanju ruku, tu čude i postupci Savjeta ministara, institucije za koju Milutin Mišić kaže da je, uz Tužilaštvo BiH i uz saglasnost članova Kolegija direktora iz FBiH, u tom segmentu potpuno razvlastila Institut.

Zato, ako i pored nepostojanja konsenzusa članova Kolegijuma direktora i Upravnog odbora Instituta o finansiranju, Savjet ministara opet pola Institutovog novca prebaci Tužilaštvu BiH, postojanje Instituta, bar što se tiče srpske strane, biće potpuno obesmišljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana