Transformacija u sardine

Danijela Bajić

Nakon što smo nedavno svi zajedno uglas povikali “Ponovo radi bioskop!”, sličan uzvik, samo sa mnogo manje intenziteta, oteo nam se sa usana i kad su turističke agencije počele da prodaju aranžmane za odmor na Jadranskom moru.

Dijelom zbog straha od pandemije koja još nije proglasila kapitulaciju, a više zbog oskudnog repertoara koji nam turistički prvaci nude za ovo ljeto.

Tu je klasični Neum, koji je bio otvoren i lani kad je bilo mnogo gore nego sad, sa turistima kojima će i ove godine, zbog mikroprostora za kupanje, odmor služiti za transformaciju u sardine, priljubljene zajedno u konzervu kodnog naziva “ljetujmo kod nas”.

Ako niste lokalpatriote i želite malo veći komfor, a tijelo vam je zavisnik od morske soli pomiješane sa losionom protiv sunca, još možete da odaberete jedino Crnu Goru. Za sada je tako i nema mjesta za žalbe.

Jedino ako u međuvremenu ne iskoči i Hrvatska, ali jako teško jer sa Evropskom unijom i “kovidom” nadležni još nisu spremni da u istu rečenicu ubace i riječ “odmor”.

Zbog toga, između ostalog, svi zajedno osluškuju vijesti o masovnoj vakcinaciji, ali, po svemu sudeći, proporcionalno brzini kojom dolaze ljetni dani, priča o kolektivnoj imunizaciji se sve više oteže i teško da ćemo u junu, julu ili avgustu gledati “hepiend” na nekoj od hrvatskih ili turskih plaža.

A šta je sa pričom o “kovid” pasošima, pitaju se redovni skeptici. Dodaju i to da se situacija mijenja iz dana u dan i da svaka zemlja individualno doživljava priču o koroni, pa samim tim donosi propise za eventualne pridošlice.   

Čak i sa najpovoljnijim scenarijem, vjerovatno će se mnogi dvoumiti da li baš da putuju preko granice za vrijeme godišnjih odmora, ili da pričekaju još jednu godinu kako bi priča o koroni i definitivno postala samo ružna prošlost.  

Rezerva je tu i za najgori scenario, bar smo tokom pandemije naučili da uvijek imamo keca u rukavu.

Prošlogodišnja ideja o vaučerima za domaće destinacije je i dalje aktuelna, a ako vam se ne sviđa ni ta ponuda, ne preostaje vam ništa drugo nego da izvadite lani kupljene bazene jer kupanje u dvorištu je, ako ništa drugo, najsigurnije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana