Trampove igre

Veljko Zeljković

Sve ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušavao izgraditi u proteklom periodu na međunarodnom planu moglo bi pasti u vodu. I to samo nakon jednog “bezazlenog” parafa na dokumentu koji je predstavljan kao jedan od pokušaja da se normalizuju odnosi na Balkanu.

Sporazum koji je srpska delegacija potpisala u Bijeloj kući sa predstavnicima samoproglašenog Kosova mogao bi ugroziti evropski put Srbije, odnose Moskve i Beograda, ali i dovesti Srbiju na optuženičku klupu zbog odluke da pristane da premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Iako su pregovori u Vašingtonu najavljivani kao istorijski u normalizaciji zategnutih odnosa Beograda i Prištine, ispostavilo se da su američki predsjednik Donald Tramp i njegovi savjetnici kosovsku tematiku iskoristili za svoje geopolitičke igre.

Krajnji cilj je bio da se marginalizuje uticaj Evropske unije na Balkanu i Bliskom istoku, a ojača pozicija Izraela, ali i smanji ekonomska povezanost Srbije sa Rusijom i Kinom. Zadnja stavka u prevodu znači da će se Srbija u budućnosti manje ekonomski oslanjati na ruske i kineske kompanije, a pogotovo one koje se bave snabdijevanjem gasom  i izgradnjom famozne 5G mreže.

Trampovi savjetnici su uspjeli sve to vješto upakovati u pomenuti “kosovski paket”, a što bi u konačnici moglo imati nesagledive političke i ekonomske posljedice po Srbiju, ali i samo Kosovo. Utisak je da je srpski predsjednik ovom prilikom bio doveden pred svršen čin od strane domaćina ovog sastanka, jer nije postojala opcija “ostavi”. Trampovo prisustvo je upravo obezbijedilo to.  

S druge strane, Brisel, a pogotovo Berlin, ne gledaju baš blagonaklono na sve ono što je potpisano ovom prilikom u Vašingtonu, jer se kosi sa njihovom spoljnom politikom, a pogotovo onoj prema Bliskom istoku.

U neobranom grožđu, zajedno sa Srbijom, našla se i vlast u Prištini koja bi mogla ostati bez podrške iz muslimanskog svijeta. Reklo bi se - jedan paraf, a stotinu problema.

Do ovog, vjerovatno, ne bi došlo da je EU vodila razumniju politiku. Držeći Srbiju u čekaonici i konstantno je ucjenjujući nekim novim uslovima za ulazak u ovu zajednicu, te ostavljanjem kosovskog problema da se “kiseli”, Brisel je, može se slobodno reći, u jednu ruku i kumovao ovakvom epilogu. Tramp je samo iskoristio tu prazninu i evropsku neodlučnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana