Tračak pravde

Željka Domazet

Prvostepena kazna od 14 godina zatvora koja je izrečena za ratne zločine Azri Bašić najveća je kazna koju je na suđenjima u Sudu BiH dobila jedna žena.

Krvava Azra, "žena monstrum", kako je mnogi zovu, ovu odluku Sudskog vijeća primila je hladnog lica i bez ikakve grimase, onako kako je, prema svjedočenjima preživjelih logoraša, i činila zločine. Nažalost, mnoge od žrtava koje je mučila prije 25 godina su u međuvremenu preminule, a oni koji su svjedočili iznova su preživljavali traume.

Ipak, žrtve i porodice žrtava monstruoznih ratnih zločina koje je počinila Bašićeva su na neki način doživjele satisfakciju, s obzirom na to da je riječ o najvećoj kazni koja može biti izrečena nekome kome se sudi za ratne zločine po Krivičnom zakonu SFRJ, koji je mnogo blaži u odnosu na Krivični zakon BiH po kome se uglavnom sudi Srbima.

Svi upućeni u ovaj slučaj ističu da bi primjer postupajućeg tužioca Milanka Kajganića, koji je revnosno radio na ovom predmetu, trebalo da posluži i drugim tužiocima kojima predmeti za koje postoje jasni dokazi padaju, a počinioci zločina bivaju puštani na slobodu. Kako je rečeno na ročištu za izricanje presude, Sud i Tužilaštvo su uspjeli da van svake sumnje dokažu ovaj ratni zločin i da osude Bašićevu. Da je tužilac Kajganić dobro potkovao optužnicu, jasno govori i činjenica da svjedoci nisu mijenjali iskaze i da su potvrdili i nakon četvrt vijeka sve ono što su vidjeli i doživjeli. Da se istrajavalo na pravdi, govori i podatak da Bašićeva nije mogla da pobjegne od slova pravde, iako se godinama skrivala u dalekoj Americi.

Slučaj Azre Bašić mogao bi da posluži kao primjer u ostalim predmetima za ratne zločine i druga krivična djela, jer pokazuje da je dobro pripremljena optužnica u dobroj mjeri trasa za pravdu i odgovarajuću kaznu. Ovaj slučaj vraća tračak nade da je pravda, iako kasni, na određeni način dostižna.

Za vjerovati je da će izrečena kazna biti potvrđena i pred Apelacionim vijećem. Suđenje i izricanje presude Bašićevoj trebalo bi da posluži kao školski primjer i tužiocima i sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina.

Ostalo je na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana