Topla voda iz VSTS-a

Darko Momić

Tvrdnje predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije da ova institucija od 2016. godine trpi snažne pritiske i udare čiji je, kako je ocijenio, krajnji cilj da pravosuđe pretvori u politički alat za rješavanje političkih pitanja i prinude na političkoj sceni BiH najviše liče na otkrivanje tople vode.

Liče na otkrivanje tople vode zato što je odavno jasno da je pravosuđe debelo u kandžama politika koje se grčevito i snažno bore da zadrže ili preuzmu kontrolu nad trećim stubom vlasti. Uostalom, to je potvrdio i sam Tegeltija, jer njegove riječi da “vjeruje da postoji dovoljno veliki broj pametnih ljudi koji su u stanju da prepoznaju i adekvatno odgovore na kampanju protiv VSTS-a i cjelokupnog pravosuđa” najviše liče na svojevrsni vapaj i traženje političke podrške za “adekvatan odgovor na kampanju protiv pravosuđa i institucije na čijem je čelu”. Da paradoks bude veći, a o tome govori ili bolje rečeno piše po društvenim mrežama Tegeltijina zamjenica Ružica Jukić, čini se da u VSTS-u traže političku zaštitu u strahu od nezavisnog eksperta EU za pravosuđe Rajnharda Pribea koji bi uskoro trebao da predstavi svoj izvještaj o stanju u pravosuđu u BiH.

Pri svemu tome dodatni paradoks u cijeloj priči o pravosuđu, pa tako i u vezi sa nedavnim medijskim tvrdnjama o mogućoj intervenciji visokog predstavnika Valentina Incka i raspuštanju VSTS-a leži u tome što o suštini cijele priče godinama ne govori niko, jer ogromna većina pravosudnih i političkih aktera svoj stav grade u odnosu na trenutni odnos snaga u pravosuđu i prema tome da li su na vlasti “njihovi” ili nisu.

A suština i najveći paradoks leži u tome što su za katastrofalno stanje u pravosuđu najodgovorniji upravo oni koje predstavlja “ekspert” Pribe - međunarodna zajednica. Ono što je jako značajno jeste činjenica da je kao jedan od ključnih reformskih koraka u procesu započetom sada već davne 2002. godine istaknuto upravo formiranje i uloga VSTS-a. Tadašnja vlast u Srpskoj uprkos upozorenjima pojedinih domaćih eksperata i uglednih autoriteta iz oblasti prava pokorno je prihvatala sve reformske korake, a rezultat je tijelo koje najviše liči na Frankenštajna zato što nije poznato da u svijetu postoji praksa da u jednom, te istom tijelu sjede sudije, tužioci i advokati i biraju sudije, tužioce, kao i nosioce najvažnijih funkcija u pravosuđu.

Šta je rezultat rada tog Frankenštajna odavno je jasno, a posljednjih mjeseci to se samo dodatno potencira iz prostog razloga što su oni koji su napravili čudovište nad njim izgubili kontrolu i sada šalju Pribea ne bi li tu kontrolu povratili. Na ta nastojanja i u očekivanju Pribeovog izvještaja u Republici Srpskoj odzvanja “ko je sa strancima tikve sadio, strukturalni dijalog mu se od glavu slupao”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana