Topla voda iz USAID-a

Darko Momić

Predsjednik Srpske Milorad Dodik prije dva dana je ustvrdio da sporazum koji su iza leđa Republike Srpske potpisali Savjet ministara BiH i američka državna agencija USAID vrijedan osam miliona maraka predstavlja direktno miješanje u unutrašnje odnose i izborni proces u BiH. On je precizirao da Ministarstvo spoljnih poslova SAD i USAID finansiraju razne nevladine organizacije i medije da pišu protiv Republike Srpske i suzbijaju ruski uticaj u BiH.

Kako je u ratu, ljubavi i predizbornoj kampanji sve dozvoljeno i sve moguće, tako je moguće i da prvi čovjek Srpske sazove iznenadnu konferenciju za novinare, uznemiri novinarske krugove i na kraju kaže nešto što je opštepoznato ili pejorativnim rječnikom - otkrije toplu vodu. A predsjednik Srpske prije dva dana je uradio upravo to i još je usput razočarao predstavnike sedme sile.

Naime, kada je stigla najava o vanrednoj pres konferenciji u Palati Republike u novinarskim krugovima su prvo počela da kruže pitanja: “Zašto je Mile sazvao pres, o čemu će govoriti, šta je sad smisli”... Uporedo s pitanjima počela su i nagađanja i mogući odgovori: “Da nije nešto u vezi sa Davidom Dragičevićem, opet će o migrantima, možda će odgovoriti na Mektićeve optužbe”…

A onda - mućak! Novinari, a za njima i kompletna javnost ostali su poprilično razočarani kada je prvi čovjek Srpske kao centralnu temu vanredne konferencije za medije pokazao sporni sporazum između Savjeta ministara i USAID-a. Razočarani zato što tvrdnja da Amerikanci, uz britansku podršku, planiraju da daju novac na suzbijanje ruskog uticaja predstavlja aksiom geopolitičkih dešavanja na cijeloj zemaljskoj kugli, a ne samo u BiH. Vijest koja zaslužuje sazivanje vanredne pres konferencije u Palati Republike je da su Amerikanci dali neke pare Republici Srpskoj, a ne protiv Republike Srpske. To valjda rade stalno!

Zato je Dodikova potvrda da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kao jedna od najuglednijih zvanica koja je ikada došla u grad na Vrbasu 17. septembra posjetiti Banjaluku zaslužila veću pažnju nego to da Amerikanci daju pare sa namjerom da kreiraju atmosferu da Lavrov ne bude dobrodošao gost u Republici Srpskoj.

A za tako nešto je osam miliona maraka jako, jako malo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana