Toma i laži

Vedrana Kulaga Simić

Jedna posjeta, a dvije istine. Jedna osoba, a mnogo lica. Jedan preuveličan broj i mnogo lažnih osmijeha i sve se to desilo jedne subote kada je srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću uručena Povelja počasnog građanina Trebinja i to lično iz ruku gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Nikolić je primio povelju, a cijela priča je zatim krenula u pogrešnom pravcu. Glavna tema nije više bila povelja nego je priča skrenula na to kako Nikolića nije dočeo niko od sveštenstva pa ni sam episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije prilikom posjete manastiru Gračanica u Trebinju.

Krenula su nagađanja ko je koga želio da vidi, a ko koga nije? Ko je bio neobaviješten, a ko je želio da "digne prašinu" i "naplati" stare račune? Ko je bio pretplaćen za plasiranje laži te sunčane junske subote? E, pa ovako.

Prva laž, plasirana u srpskim medijima, bila je da je tokom predaje plakete Nikoliću u Trebinju bilo 10.000 ljudi. Istina je "mnogo manja". Njega je u najjužnijem gradu Republike Srpske dočekalo 500 ljudi. Tu nije kraj razotkrivanju istine o posjeti predsjednika Srbije Trebinju.

Druga laž srpskih medija bila je da ga vladika Grigorije nije htio dočekati u Gračanici. Naime, Nikolić nije bio ni izašao iz crkve, a na društvenoj mreži "Tviter" već je bio napisao da vladika nije htio da ga dočeka. I opet dolazimo do one druge strane istine. Nikolić je, kako saznajemo, sam Vučureviću, koji mu je uručio plaketu, rekao da neće da vidi vladiku, a ovaj nije imao snage da vladici prenese takvu poruku i zato je odlučio da ga uopšte ne obavijesti o posjeti i protokolu posjete.

Lična sujeta je te subote pobijedila razum i to je Tomina osveta za vladikinu podršku bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i što je gostujući na B92 rekao da nije škola magare.

To potvrđuju i sinhronizovani napadi srpskih medija, po direktivi vlasti, koji se, eto, nisu libili da broj posjetilaca pri uručenju plakete uvećaju sa 500 na 10.000.

Kancelarija episkopa zahumsko-hercegovačkog nije ni od koga, ni od kancelarije predsjednika Srbije, ni od kancelarije gradske administracije, dobila čak ni obavještenje o posjeti predsjednika Srbije, a kamoli molbu da bude dočekan od strane lokalnog episkopa, pa je prirodno što se episkop Grigorije u vrijeme te posjete nije uopšte ni nalazio u Trebinju, nego u Mostaru.

I šta više da se kaže. Osim da se ponovi da je neko dobro isplanirao kako da naplati stare dugove i da se pohvali da zna da koristi "Tviter".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana