Tokićevi ciljevi

Goran Maunaga

Iako je Sejfudin Tokić “prijetio” okupljanjem hiljada Bošnjaka širom RS pod ratnim zastavama RBiH na dan prijema BiH u UN, 22. maja, od toga nije bilo ništa, jer je svakom jasno da se radilo o smišljenoj provokaciji i pokušaju pravljenja incidenta, što danas nikome u BiH nije potrebno.

Konkretno, Bošnjaci Banjaluke, u kojoj je Tokić pokušao da održi “centralnu manifestaciju”, odnosno okupljanje pod nazivom “Zastave RBiH na svakom pedlju naše zemlje”, njenim ignorisanjem pokazali su razum, dostojanstvo, volju za mir i suživot, što je za svaku pohvalu.

Za pohvalu su i tolerancija i strpljenje Banjalučana srpske nacionalnosti, jer Tokić uz sav trud nije uspio da ih isprovocira i napravi, kako je bio naumio, incident većih razmjera. A pripadnici CJB Banjaluka, mora se reći, svoj posao obavili su maksimalno profesionalno.

A da Tokić provocira i pokušava da zatruje odnose u BiH, pokazalo se već nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, kada je terorista Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega.

Tom prilikom Tokić je na “Fejsbuku” opravdao Ibrića i njegovo nedjelo, pozivajući sve Bošnjake da “uzmu sudbinu u svoje ruke” i da se bore na taj način.

Samo to je bilo više nego dovoljno za procesuiranje Tokića, a njegov poziv, koji je u petak uputio Bošnjacima tvrdeći da “patrioti nemaju vremena da čekaju da oni koji su zadojeni četničko-fašističkom ideologijom zavole BiH”, jasno je, kao dan, krivično je djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Raduje to što je Tokić prilično usamljen, bar što se tiče običnog naroda, u svojim radikalnim stavovima i pokušajima izazivanja problema.

Zabrinjava ipak činjenica da on to nije najvjerovatnije uradio ni samostalno, ni zbog svoje lude glave, nego da iza te teške provokacije stoje, po svemu sudeći, interesi mračnih sila, koje bi da opravdaju terorizam u BiH, predstavljajući ga kao “nacionalni sukob”.

Treba vjerovati da će i nadležni tužilac i sudija, kao što su to bili i Bošnjaci i Srbi i policija, biti na visini zadatka u tom postupku i da će ovaj slučaj biti rasvijetljen do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana