Toalet papir u Ustavnom sudu

Žarko Marković
Toalet papir u Ustavnom sudu

Dno više ne postoji. Probijeno je u režiji sudija okrnjenog Ustavnog suda BiH. Odlučujući po apelaciji poslanika u Predstavničkom domu kojima je zasmetala dopuna nastavnog sadržaja u predmetu istorija za deveti razred osnovnih škola u Srpskoj, strane i dio domaćih sudija prevazišli su sami sebe, odlučujući o aktu koji je stavljen van snage.

Ova potpuno nevjerovatna i bizarna situacija do kraja je ogolila djelovanje ovog organa koji ubire sve zasluge za neke od najvećih kriza koje su pogodile ovu zemlju u proteklih nekoliko godina. Slučaj udžbenika istorije najbolje ilustruje način po kojem uglavnom tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju o sudbinskim pitanjima za narode ove napaćene zemlje. Recept je jasan - čim je riječ o bilo čemu iz Republike Srpske, to moramo da oborimo.

Sada je sasvim jasno kojim principima su se rukovodile sudije kada su donosile neke od najvažnijih odluka u prethodnom periodu, od one koja se ticala Dana Republike Srpske pa do niza presuda o imovini. Svaka apelacija koja je za cilj imala dodatno urušavanje Srpske kroz Ustavni sud BiH prolazila je kao kroz protočni bojler. A da se niko od tih dobro plaćenih sudija uopšte nije bavio činjenicama, potvrđuje slučaj koji se dogodio u petak kada su, pokušavajući da spriječe djecu da uče o svemu što se dešavalo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, stavile takozvanu privremenu mjeru na akt koji uopšte nije na snazi.

O kakvom stepenu ludila govorimo, potvrđuje i to što je apelacija federalnih poslanika svakako bila besmislena kao što je bila besmislena i histerija koja se podigla nakon što je objelodanjeno da će devetaci od ove školske godine učiti detaljnije o događajima iz perioda 1992 - 1995. Razni kvaziintelektualci, dio medija i likova iščašenih iz realnosti pisali su i govorili kako će u Srpskoj na sceni biti glorifikacija ratnih zločinaca u školskim klupama pri tome misleći na navode o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u za njih spornim udžbenicima. A samo površno prelistavanje tih udžbenika moglo je svima njima da otvori oči da zaključe da u toj knjizi ne samo da nema glorifikacije pomenutog dvojca već da je o njima navedeno tek nekoliko šturih biografskih rečenica.

A i da ima glorifikacije, šta sa tim ima Ustavni sud BiH, još u okrnjenom sastavu? Ima, jasno je to iz svakog poteza koji ta institucija, navodno čuvar Ustava BiH, povlači. Međutim, u godinama iza nas sudije su same sebe toliko diskreditovale da svaki sljedeći njihov potez može da naiđe samo na podsmijeh. A šta su sve počeli da osporavaju, nikakvo čudo ne bi bilo da se uskoro pred tim “vrhunskim pravnim autoritetima” nađu i neke mnogo “značajnije” teme. Ako sutra neki Bakir Izetbegović podnese apelaciju u kojoj osporava debljinu toalet papira u klozetima širom Srpske, “ustavne sudije” će to, bez ikakvog ustručavanja, ozbiljno razmotriti i donijeti privremenu mjeru zabrane korišćenja dvoslojnog papira do donošenja konačne odluke. Jer, defekacija je izuzetno važna državna nadležnost i ne može biti regulisana entitetskim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Drogirana Evropa
Drogirana Evropa
Juriš na “Temu”
Juriš na “Temu”
Oprezno za volanom
Oprezno za volanom
Kad maske izblijede
Kad maske izblijede
Draško i PDP
Draško i PDP
Bečki kadet
Bečki kadet
Vrijeme provjera
Vrijeme provjera
Gluvi na radnička prava
Gluvi na radnička prava
Milo nejaki
Milo nejaki
Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana