To divno fudbalsko ljeto

Žarko Marković
To divno fudbalsko ljeto

Divno je bilo fudbalsko ljeto u Banjaluci.

Gostovala su dva velikana, PAOK i Ferencvaroš, simpatični Farani i pomalo bezobrazni Albanci. Rezultatski, završilo se odlično, zamalo fantastično. Na kraju, možda je i najbolja opcija za Banjalučane da zaigraju u grupnoj fazi Lige konferencije koja po sastavu ekipa ove sezone izuzetno podsjeća na nekadašnji Intertoto kup, svojevremeno najniže UEFA takmičenje. A to znači da će, pokazao je to i žrijeb, moći da se igra sa svima, pa čak i istakne kandidatura za nokaut fazu, zimu u Evropi, što znači još utakmica i mnogo više evra na računu.

Reformom evropskih takmičenja UEFA je dala šansu i zemljama iz trećeg razreda kontinentalnog fudbala da se ukažu na najvećoj sceni. Otkako je osnovana Liga konferencije, desetak država, među kojima je i, recimo, Gibraltar, konačno je skinulo prokletstvo neulaska u grupnu fazu. Ove sezone prvi put će u grupama zaigrati klubovi iz Sjeverne Irske i Velsa, a  BiH je skinuta sa te “crne liste” prošle sezone. Borac je ovog ljeta ponovio uspjeh Zrinjskog, s tim da novi format takmičenja daje šansu Banjalučanima da odu i korak dalje od Mostaraca.

Nastupi u Evropi, međutim, odavno su mnogo više od pukog sportskog nadmetanja. Klubovi koji se nađu na mapi UEFA zvanoj “grupna faza” cijelu jesen, a neki i duže, budu pod posebnom prismotrom evropske fudbalske javnosti. To praktično znači da će cijela Evropa još nekoliko mjeseci slušati i čitati o Borcu, Banjaluci i, što je najvažnije, Republici Srpskoj jer “Borac dolazi iz nje”.

Nema tu neke velike mudrosti. Borac jeste formalno predstavnik BiH u Evropi, ali Banjalučani će tamo predstavljati, prije svega, Republiku Srpsku. Da nije tako, ne bi navijači albanske Egnatije u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona gostima iz Banjaluke puštali pjesme o UČK, već bi zajedno sa njima skandirali imena likova poput Nasera Orića.

Velika je ovo šansa za promociju Republike i mnogo lakša opcija od one političke. Kroz fudbal i sport generalno, mnogo se lakše promovisati, nego na političkom terenu, opterećenom sankcijama, odnosima Rusije i SAD i ostalim peripetijama.

Rezultat FK Borac ovog ljeta, naravno, prije svega je uspjeh fudbalera, trenera, uprave i ostatka ekipe u klubu, ali ono što slijedi u narednim mjesecima, a možda i godinama, ne tiče se isključivo sporta. 

Postoje zagovornici teze da je Košarkaški klub Budućnost bio jedna od poluga u procesu sticanja crnogorske nezavisnosti. U evropskim okvirima, razlike između fudbala i košarke, kada je promocija u pitanju, su kosmičkih razmjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana