Titula kao popravni

Miloš Vasiljević
Titula kao popravni

Indolentnost, igra bez “krvi”, loš pristup i potcjenjivanje protivnika sa Farskih ostrva razlog je zašto su fudbaleri Borca svoju evropsku priču završili već na prvoj stepenici.

Posao započet u Modriči i sigurna pobjeda protiv B36 Toršavna nisu potvrđeni na krajnjem sjeveru Evrope. No, ruku na srce, i u prvom meču očigledna je bila neuigranost Borčevih 11, a prvi gol i nesmotrenost protivničkog golmana, te kasnije mirnoća Piščevića, uspavali su “Borčevu mašinu” pred dugo putovanje u (ne)fudbalsku sredinu, koja se ispostavila kao fatalna.

Meč na stadionu “Dr Milan Jelić” na samom početku dao je signal da ekipa koju sa klupe predvodi Nenad Lalatović nije ozbiljno shvatila svog protivnika, a sve ih je zavarao i rezultat, onaj najnezgodniji od 2:0. Uz dužno poštovanje, Farani nisu ništa pretjerano pokazali ni na domaćem terenu, ali su više željeli pobjedu i zahvaljujući sportskoj drskosti slave prolazak u drugu rundu trećeg po kvalitetu takmičenja pod okriljem UEFA.

Očekivanja navijača “crveno-plavih” bila su velika i u evropskim okvirima s obzirom na to da su imali “otvoren” žrijeb i u drugoj fazi Lige konferencija, a poslije ranog ispadanja jedina opcija za popravni je vrh i titula u m:tel Premijer ligi BiH.

Nije sramota izgubiti ni od lošijeg od sebe ako u datom momentu date svoj maksimum. Uprava, igrači i treneri su prolazni, grb i istorija kluba ono je što ostaje i što je svetinja. Ime velikana iz Platonove porazom od poluamaterskog kluba ozbiljno je narušeno. Ali nije smak svijeta, “bubamara” će se i dalje kotrljati na našim terenima.

Najlakše je uprijeti prstom u trenera i reći: “On je kriv”. Da snosi krivicu, to je činjenica, ali svi igrači, posebno oni koji su došli iz klubova koji su prethodne godine bili u donjem domu fudbala u Srbiji, moraju shvatiti da ih čeka jako prvenstvo, te da nisu samo mečevi protiv Zrinjskog, Sarajeva, Željezničara i Veleža ozbiljan test. Vruća gostovanja biće i u Posušju, Konjicu, Tuzli.

Prvi ispit nisu položili, ali imaju popravni, a svaka iduća utakmica im je kvalifikaciona za mir u kući.

Banjalučka publika zna da nagradi svaki dobar potez, uklizavanje, ali se Borčevi igrači moraju pomiriti sa činjenicom da jednu ovakvu utakmicu nisu smjeli izgubiti. Zbog sebe, samopouzdanja, dobrog ulaska u sezonu i dodatno zgusnutog rasporeda zbog Svjetskog prvenstva u Kataru.

Poraz na Farskim ostrvima mora biti lekcija, za ligaške, ali i sve buduće evropske nastupe, da nema lošeg protivnika, te protiv koje god ekipe neki naš klub igrao, nema ulogu apsolutnog favorita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana