Tihićeva inicijativa

Sandra Miletić
Tihićeva inicijativa

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i dalje ne odustaje od pokušaja da ukine entitetsko glasanje, koje je za njega, izgleda, jedini problem koji postoji u BiH.

Tražio je Tihić nebrojeno puta da se entitetsko glasanje uvrsti u predložene pakete ustavnih promjena i očekivao da će se ovo pitanje otvoriti na sastancima lidera partija i predstavnika EU i SAD.

Čak su predstavnici bošnjačkih stranaka i na sastanku sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom insistirali na izmjenama Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na to glasanje.

 - Ako ništa ne uradimo po pitanju entitetskog glasanja onda nismo uradili ništa kada je u pitanju svrha reformi, govorio je Tihić.

Posljednji u nizu Tihićevih pokušaja da entitetskom glasanju "stane u kraj" jeste inicijativa Ustavnom sudu za ocjenu saglasnosti Izbornog zakona i Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa Ustavom BiH.

Tihić je u zahtjevu za ocjenu saglasnosti naveo da "zbog neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH u sadašnjoj strukturi Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije ispoštovan ustavni princip o proporcionalnoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine". On tvrdi da se zato entitetsko glasanje, propisano Ustavom BiH i članom 79. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, "pretvorilo u etničko".

Lideri tri najjače stranke u RS - SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić jednoglasni su u stavu  da je najnovija Tihićeva inicijativa udar na srž dejtonskog uređenja zemlje i zagarantovanu entitetsku zastupljenost u zajedničkim institucijama, te pokušaj rušenja Republike Srpske. Tihić, kažu, želi da na mala vrata preko Ustavnog suda BiH preko međunarodnih sudija preglasavanjem Srba dođe do ustavnih promjena.

Tihić zahtjevom za nametanje normi kroz Ustavni sud pokušava da redukuje sistem odlučivanja koji je dogovoren i koji je jedina zaštita konstitutivnog srpskog naroda koji na taj način ima mogućnost da utiče na donošenje odluka u Parlamentu BiH.

Entitetsko glasanje jedina je zaštita RS i srpskog naroda i kao takvo treba da ostane, uprkos Tihićevim prljavim igrama.

Na predstavnicima RS je da istraju na njegovoj zaštiti, a na nama da se nadamo da Tihićeve sulude ideje neće biti ostvarene. A ako u BiH ima pravde i zakona, Tihićevi zahtjevi neće biti uvaženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana