Tihićeva igra

Svjetlana Tadić
Tihićeva igra

Predstavnici Bošnjaka u institucijama RS i BiH konstantno nastoje da blokiraju funkcionisanje Republike Srpske, osporavajući njene zakone i druga akta, kao i izabrane predstavnike i žaleći se na sve i svašta.

Samo su u proteklih nekoliko dana pokrenuli više inicijativa, kojima pokušavaju da ospore konstituisanje Vijeća naroda RS, imenovanje premijera RS, a zasmetao im je čak i Poslovnik o radu Ustavnog suda RS.

Najnoviji slučaj pokušaja blokiranja RS, koji je definitivno prešao sve granice, došao je, ni manje ni više, nego od lidera SDA Sulejmana Tihića.

Tihić je u petak na internet stranici svoje SDA objelodanio da je Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršenju budžeta RS i Odluke o usvajanju budžeta RS za ovu godinu.

Tihić je eto poželio da, ako već ne funkcioniše FBiH (u kojoj, ako neko ne zna, budžet nije ni na vidiku), neka ne funkcioniše i RS. Pa je osnov za to našao i u Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja BiH, te u Zakonu o fiskalnom savjetu BiH. Kaže Tihić da je djelovanje RS, odnosno usvajanje budžeta RS, protiv Ustava BiH, a da ponašanje Vlade i NSRS nedvosmisleno ukazuje na namjeru da se destabilizuje finansijska i makroekonomska stabilnost BiH.

Kako to budžet Republike Srpske destabilizuje BiH, Tihić nije umio da objasni.

Iako donošenje entitetskog budžeta nema ama baš nikakve veze sa Ustavom BiH, a još manje sa Sulejmanom Tihićem, što, malo je reći, svi znaju, Tihić je eto odlučio da se ipak konsultuje i sa Ustavnim sudom BiH. A sve ne bi li se kako desilo da RS, koja je svoj posao obavila na vrijeme, finansijski blokirala.

Srpsku i njene predstavnike nikada nije interesovalo da urade nešto da bi blokirali FBiH, izazvali njen sveopšti kolaps, politički, a i finansijski, a kamoli da su uradili ono što se radi RS. Ne zanima ih FBiH, pa nemaju ništa protiv da to osjećanje bude obostrano.

Samo to treba još da shvate i oni koji se uzaludno nadaju da će usporiti Srpsku. Nisu uspjeli ranije, pa neće ni sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana