Tihićev sastanak

Željka Bašić
Tihićev sastanak

Ako je suditi po dosadašnjim najavama, na sastanak koji je za četvrtak, 12. novembar, u Sarajevu sazvao predsjednik SDA Sulejman Tihić neće doći većina lidera.

Svoj nedolazak potvrdile su nikad zadovoljne SBiH i SDP (koji niti sazivaju sastanke, niti idu tamo gdje ih neko pozove), dok su u HDZ-u BiH i PDP-u još neodlučni.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i, jedini koji se uvijek odaziva domaćim inicijativama, lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdili su svoj dolazak.

Svaki sastanak koji organizuju lideri iz BiH, pa i Sulejman Tihić, i čiji je cilj da se razgovara o pronalasku rješenja problema i putu BiH u EU i NATO, naravno, dobrodošao je, ali pitanje koje ne smije ovoga puta da se izostavi je: Šta se krije iza toga?

Jer sastanak na prvu stvara utisak da je Tihić popustio u svom upornom zalaganju da se "vruće teme" u BiH rješavaju isključivo na inicijativu i asistenciju stranaca, ali prema onome što je do sada on radio i govorio teško da je on popustio.

Taj će sastanak, ipak, biti dobro pokriće Tihiću koji će tako pokazati da je on zaista za svaku varijantu pa i onu da domaći političari razgovaraju na sopstvenu inicijativu, mada takvo raspoloženje nije pokazao kada je inicijator sastanka bio Dodik.

S obzirom na to da se još ne zna o čemu bi se na tom sastanku razgovaralo i šta će konkretno biti ponuđeno, najizvjesnije je da se radi o još jednoj "butmirskoj epizodi".

Ako na Tihićevom sastanku ne bude iskrene volje da se razgovara na osnovu izvornog Dejtonskog sporazuma koji je spona sva tri naroda i ako SDA, kao i do sada, bude potezala pitanje entitetskog glasanja i druga pitanja koja ne odgovaraju nijednoj drugoj strani, onda je jasno da će inicijative za razgovore poput Tihićeve, poslužiti u dnevno političke svrhe, a nikako kao osnov za vođenje države u Evropsku uniju.

Ipak, i četvrtak će uskoro doći i proći, pa će stvari svima biti mnogo jasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana