Tiha prijetnja

Vedrana Kulaga Simić

Migrantska kriza je jedan od problema koji već nekoliko godina muči BiH, Balkan, ali i Evropu. Neki pokušaji jačanja bedema dali su rezultate, ali ni danas nema saglasnosti ni jedinstvenog stava među domaćim liderima o tome da li treba ili ne formirati prihvatne centre u BiH te kakvu ulogu zemlja treba da odigra u ovom talasu koji uvijek treba posmatrati sa dozom opreza.

BiH i komšijske balkanske zemlje su mahom u očima migranata bile, i još su, samo tačke na mapama koje su ucrtali kada su krenuli iz Avganistana, Pakistana i drugih, nama dalekih zemalja ka konačnom odredištu - EU i na taj način stvari treba posmatrati. Na domaćem terenu je svega bilo. I tuča među migrantima, u kojima su nekada i ugašeni mladi životi, provala u kuće mještana, pljački, razbojništava, ali i prije svega opravdanog straha kod stanovnika ove zemlje od nepoznatih i nepoželjnih gostiju.

Slike iz tih dana, za koje uvijek postoji bojazan da bi se mogle ponoviti i danas bude zebnju kod svih, a posebno onih koji žive u dijelovima BiH koji su najbliže Evropskoj uniji zbog čega su primamljiviji migrantima. Kako se dalje boriti i izaći kao pobjednik iz ove krize bila je tema regionalne konferencije koja je prije nekoliko dana održana u Sarajevu poslije koje su poslate poruke da BiH neće i ne smije biti spavaća soba za migrante te da ni EU ne želi da im otvori svoja vrata. Barem ne svima.

Opšti stav je da se samo zajedno može održati bezbjednost i humanost, pod uslovom da i Balkan i Evropa iskreno uđu u tu neizvjesnu borbu. Da fokus bude na identifikaciji i pružanju dalje potrebne pomoći onima koji imaju stvarni status izbjeglica, a da oni koji ne ispunjavaju te uslove budu vraćeni u matične zemlje. BiH je do sada napravila nekoliko koraka u tom pravcu. Nakon sklapanja sporazuma sa Pakistanom, otvoreni su pregovori sa još nekoliko zemalja, ali taj posao nije ni blizu kraju. To je, po svemu sudeći, dugotrajan proces kojem treba ozbiljno i iskreno pristupi, jer ako ima ijedan pojedinac koji se u ovoj zemlji nešto pita na političkoj sceni, a koji želi migrante iz ovog ili onog razloga na svojom teritoriji, sve olako može pasti u vodu.

Treba biti human i pomoći. Pružiti krov nad glavom, skloniti sa hladnih i mokrih ulica, posebno porodice sa djecom, ali i biti svjestan da ni oni žele da ostanu u BiH. Ni za njih ona nije cilj, a posebno nije novootvoreni prihvatni centar “Lipa” koji je izrastao iz šatorskog kampa, formiran na srpskoj zemlji, nadomak Bosanskog Petrovca.

Iako se čini da je stanje mirno za sada, niko ne zna šta nosi sutra. Zato se i tu, kao i svuda u BiH, mora postupati odgovorno, ozbiljno i oprezno da se prijašnje slike ne bi vratile. Čak i u jačim bojama. +++

Javna rasprava za Regulacioni plan Paprikovac - Petrićevac, sekcije C, E, F, G i H, čije je održavanje planirano dana 22.11.2021. godine u 16.15 u sali 33 Gradske uprave, zbog neradnog dana pomjera se za četvrtak, 25.11.2021. godine, u 16.15, sala broj 33 Gradske uprave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana