Tezgaroši

Goran Maunaga

Šta se može očekivati od izuzetno siromašne države u kojoj sudije, tužioci i stručni saradnici pravosudnih institucija krše Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i, što je još poraznije, sve to najvjerovatnije uz saglasnost tog istog VSTS-a?

Među njima ima čak i onih koji imenovanjem u pravosudne institucije nisu ni prekidali radni odnos na fakultetima, što znači da nije riječ samo o "tezgarošima", nego o onima koji su formalno-pravno zaposleni na dva radna mjesta.

To je, zaista, presedan, pogotovo što je riječ o ljudima najupućenijim u sva prava i zakone, pa se sada može očekivati i od njih, ali i od VSTS-a, da objasne zašto su kršili zakon i kakve im sankcije sljeduju. Da kažu zašto su zloupotrijebili Zakon o VSTS-u, koji je propisao da, samo izuzetno, sudija ili tužilac mogu biti uključeni u akademske, nastavne ili slične aktivnosti u svrhu edukovanja javnosti. I zašto su taj izuzetak pretvorili u pravilo.

Nesporno je da je prilikom davanja saglasnosti za rad na fakultetima u ranijem periodu, što traje godinama, u VSTS-u bilo namještaljki i preplitanja raznih interesa, što se vidi i iz činjenice da u Vrhovnom sudu RS ima čak šest predavača, dok u Vrhovnom sudu Federacije nema nijedan.

Radeći tako, istovremeno u sudovima, tužilaštvima i na fakultetima, pojedinci su pored duplih zarada, koje su za ovdašnje uslove izuzetno visoke, između ostalog na fakultetima stekli i zvanja, stičući na taj način prioritet da jednog dana pređu da rade u te institucije, ako bude bilo potrebe.

Zato niko više ne treba da se čudi zašto u BiH postoji čak 25 pravnih fakulteta i zašto je već dugo aktuelna hiperprodukcija tog kadra. Ali treba da je čudno to što je, i pored tih činjenica, sudijama i tužiocima uopšte dozvoljeno da predaju na tim fakultetima, iako tako uzimaju posao i hljeb onima koji su školovani za to.

Za svaku pohvalu je to što se neko u VSTS-u ipak sjetio da konačno pokrene to pitanje, čije rješenje očekujemo uskoro. A to rješenje treba, naravno, da bude u skladu sa Zakonom o VSTS-u i da važi za sve podjednako. Samo tako biće izbjegnuto dosadašnje favorizovanje pojedinaca, jer su saglasnosti VSTS-a davane zavisno od slučaja do slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana