Težak posao

Marijana Miljić Bjelovuk

Svaki posao koji bi trebalo koliko-toliko da doprinese poboljšanju situacije na domaćem tlu odmah u startu, uglavnom, bude osuđen na propast.

U većini slučajeva ti poslovi se vuku godinama po nadležnim institucijama i na kraju od njih ne bude ništa.

Tako je Vlada Srpske prije izvjesnog vremena najavila da će napraviti paralelu između održivih i neodrživih javnih preduzeća, te da će ona koja su loša ugasiti i tržište očistiti od takvih firmi. Taj posao je povjeren Investiciono-razvojnoj banci i resornim ministarstvima. Na kraju, pojedini resori su završili svoj posao, a drugi, ni nakon dvije, tri godine to nisu uspjeli. To pravdaju time da ne mogu definisati jasne kriterijume za podjelu preduzeća na održiva i neodrživa, imajući u vidu njihov značaj sa stanovišta djelatnosti koju obavljaju. Pa, ako već to nisu znali da urade, onda su trebali recept da prepišu od svojih kolega koji su napravili jasnu paralelu između dobrih i loših javnih preduzeća.

Težak posao, neznanje ili šta već!? To je opravdanje pojedinih resora koji nisu ni nakon dužeg vremena napravili listu održivih i neodrživih javnih preduzeća koja se nalaze pod njihovim okriljem.

Sa druge strane, građani Srpske pošteno plaćaju sve te stručnjake po ministarstvima i drugim institucijama koji, eto, ne mogu, nama naizgled, ni jednostavan posao privesti kraju. Šta je onda sa onim poslovima koji običnom građaninu izgledaju komplikovano? Za to im je, vjerovatno, potrebna decenija, dvije, tri, da bi na kraju, kao i za ovaj, imali isto obrazloženje. Javna je tajna da se to dešava zato što sve te institucije, koje finansiraju građani, ne biraju kadar po stepenu zanimanja, već isključivo po političkom dresu.

Sa druge strane, sigurno imamo na biroima one prave stručnjake, koji svojim znanjem, u veoma kratkom roku, mogu da odgovore na ove zadatke, koji su i obaveza preuzeta iz Reformske agende.

Pored toga, možda pojedincima i ne dopuštaju da se formira ta lista održivih i neodrživih javnih preduzeća jer i ona služe samo za zapošljavanje ljudi pred izbore i izvlačenje novca. Zbog takve prakse većina tih firmi je na rubu propasti i samo bilježe milionske gubitke. Ako je suditi prema tom kriterijumu, onda bi najveći dio njih bio u koloni neodrživih, dok bi se ona dobra preduzeća mogla izbrojiti na prste jedne ruke.

Očigledno je da je najavljivano zavođenja reda i rada, kako u ministarstvima, tako i drugim javnim institucijama, agencijama i preduzećima, ostalo samo na tome. Ništa se nije promijenilo. I neće. I niko na kraju ne odgovara za nerad i neznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana