Tešanjsko bure baruta

Željka Domazet

Da se u BiH i poslije skoro dvije decenije od rata neki debelo igraju vatrom i zveckaju oružjem najdirektnije potvrđuju oružje i municija koji su pronađeni na različitim lokacijama u Tešnju i to samo u nekoliko mjeseci razmaka.

Da je riječ o ozbiljnoj stvari, koja bi u svakoj normalnoj zemlji sve digla na noge, potvrđuju i podaci o količinama i vrstama oružja, te strahu koji vlada među stanovništvom. Tešanjsko bure baruta o čijim količinama se još nagađa, pokazuje samo koliko i danas ova zemlja ni u kom pogledu nije stabilna i koliko je povjerenje u njoj samo puki san za naivne.

Podatak da je najnovija municija prevezena sa jedne na drugu lokaciju samo da bi se zavarao trag čuvarima zakona, i istresena na područje gdje je teren miniran, ne znači ništa drugo do da su ga tamo odvezli oni koji vrlo dobro znaju gdje su mine posijane i da bi se tim istim policajcima i inspektorima SIPA skrenula pažnja sa još većih količina, drugih lokacija i rabota koje se u ovoj opštini godinama dešavaju. Nije isključeno, poznavajući manire tešanjskih ratnih moćnika, koji i te kako znaju gdje su oružje i municija pohranjeni, da su upravo u vrijeme dok su se sakupljale granate po miniranim padinama tešanjskog bespuća kretali kamioni za šverc i odlazili na dogovorene rute i slali na dogovorena odredišta. Ne čude zbog toga ni podaci do kojih dolaze bezbjednosne službe cijelog svijeta koje govore da se oružje iz BiH nalazi i otkriva na svjetskim ratištima.

Narod Tešnja, očigledno prestravljen od svega što mu se dešava, u pokušajima da zaboravi grmljavinu granata, ni danas ne smije da govori otvoreno i glasno, jer dobro zna da su u te rabote upetljani oni koji su u ratu vedrili i oblačili Tešnjom, da je stanje i danas tako da je Tešanj bure baruta, da sakrivenog oružja i municije ima na stotine tona i da je samo puka sreća da se nisu desile tragedije neviđenih razmjera. Tvrde da se tako bahato i osiono ponašaju tešanjski moćnici da je samo pitanje dana kada će ovo bure baruta eksplodirati.

Ne budu li se institucije ove zemlje probudile iz dubokog sna i reagovale na način kako se to radi u svakoj normalnoj zemlji, onda će ih sasvim sigurno probuditi eksplozije koje neće birati krivce ni pravednike, i ovu alogičnu zemlju ugurati u krater iz koga će se teško izvući.

Ne bude li konačno stavljena tačka na svaku nelegalnost i kriminal i presječena sprega pravosuđa i tešanjskih ratnih moćnika, ovom zemljom će zavladati bezakonje svake vrste. Tada će, očigledno je, za sve biti prekasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana