Terorizam

Goran Maunaga
Terorizam

U rangu sa najvažnijom viješću proteklih dana, onom da su teroristi napali Ambasadu SAD u Sarajevu, u federalnim i ponekim zapadnim medijima bila je i ona da je terorista koji je pucao na ambasadu i ranio jednog pripadnika obezbjeđenja - državljanin Republike Srbije.

Isto onoliko koliko je nevjerovatna, zaprepašćujuća činjenica da je vehabija Mevlid Jašarević, naoružan jednim kalašnjikovom i dvije bombe, mogao čak pola časa da pod svojom kontrolom drži skoro sami centar Sarajeva, odnosno povelik prostor ispred same Ambasade SAD, isto toliko je mizeran i žalostan pokušaj tih medija da za taj teroristički napad, maltene, optuže Srbiju. Jer, eto, to je njihov državljanin.

Situacija je zabrinjavajuća jer se radi o medijima koji su podržavali dolazak i ratovanje mudžahedina u BiH, o medijima čiji su sponzori devedesetih godina prošlog vijeka i doveli radikalne islamiste u BiH. Ti isti mediji, kao i političari ovih dana, baš pred napad teroriste Jašarevića, spominjali su i prizivali "fizičke sukobe i rat" pokušavajući za to optužiti politički vrh Republike Srpske. Isti ti političari i mediji su i teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu, incidente u Gornjoj Maoči (s kojom je Jašarević i te kako povezan) kao i napad izveden prije koju godinu u tržnom centru "Fis" u Vitezu pokušavali da minimiziraju nazivajući ih napadima pojedinaca koji se svuda događaju. Takvi stavovi medija i zvaničnika, pogotovo ministra bezbjednosti Sadika Ahmetovića koji je tvrdio da "u BiH nema ni vehabija ni terorista", usmjereni su direktno protiv države BiH. Jer radi se o najopasnijem problemu baš u državi BiH, koja, to je očigledno, teroristima više nije samo logistika, nego i meta. Sad kada su napadi počeli, možemo da očekujemo eskalaciju. A to, tvrde upućeni, znači da će se u BiH krenuti naprije sa manjim, a onda sa sve većim napadima. To će se, naravno, zatim proširiti na region.  

BiH kao država ne može biti održiva sve dok su teroristi i vehabije infiltrirani u njene institucije vlasti i u policiju i sve dok za rješavanje tog gorućeg problema u BiH ne postoje politička volja i odluka. A da ne postoje, vidjelo se kad ni poslije alarmantnog izvještaja o 3.000 terorista u BiH koji su u svakom momentu spremni za napad nije bilo nikakvih reakcija predstavnika bošnjačkih političkih partija. Jer među tih 3.000 nalazilo se i ime Mevlid Jašarević.

Minimiziranje problema i sadašnji besmisleni pokušaj skretanja pažnje na Srbiju, donijeće BiH još veće zlo. Jer, ko zna kakav će biti sljedeći napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana