Terorizam

Goran Maunaga

Lijepo je čuti ocjenu stručnih svjetskih analitičara da je opasnost od terorizma u BiH u posljednje vrijeme pala sa visokog na srednji nivo u odnosu na prethodni period, ali to ne znači mnogo kada imamo činjenicu da u Siriji i Iraku ratuje oko 300 ljudi iz BiH.

Stručnjaci, koji sami navode tu brojku, u analizi se nisu upuštali u detalje, ali činjenica je da u BiH najveću opasnost predstavlja povratak terorista s ratišta, tim više što je Tužilaštvo BiH s njima do sada sklapalo sporazume o priznanju krivice na osnovu kojih su dobijali godinu zatvora, što su mogli da otkupe, pa su skoro odmah bili na slobodi.

Ama baš niko od odgovornih u BiH se nije ni zapitao, a kamoli da je šta preduzeo, jesu li možda ti članovi Islamske države u Siriji i Iraku počinili ratne zločine.   

Ne, jer su krivična djela ratnog zločina, a pogotovo izmišljenog zločina protiv čovječnosti, do sada u BiH bila rezervisana isključivo za pripadnike srpskog naroda.

A terorističke prijetnje ne samo da su stalne, nego se konstantno povećavaju zbog radikalizacije Bošnjaka u BiH. Onima koji to danas ne žele da vide, to će da se vrati na najgori način.

Radikalizaciji Bošnjaka i njihovom još masovnijem odlasku na strana ratišta svakako će pomoći i odnos pravosuđa BiH prema tom problemu, odnosno blage kazne koje su za teroriste prava amnestija, nezabilježena u svijetu.

Taj problem, definitivno, ne može biti riješen sve dok za to ne postoji politička volja čiji protagonisti teroriste u BiH vide kao bezopasne bivše rokere.

Stvarnu sliku stanja u BiH po tom pitanju automatski dodatno osvjetljava izjava ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je odmah demantovao nalaze vodećih svjetskih istraživačkih kompanija tvrdeći da nije tačno da u Siriji i Iraku ratuje 300 Bošnjaka, nego da ih je tamo samo 100.

Znajući način rada ministra bezbjednosti, ali i to kako do podataka dolaze te kompanije, povjerenje u ovom slučaju svakako treba dati tim istraživačkim timovima.

Tim više kad je poznat i odnos dijela vlasti i pravosuđa BiH prema teroristima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana