Terorizam

Željka Domazet

O blagonaklonosti pravosudnih institucija BiH prema teroristima i terorizmu najočitije govore presude za ova najteža krivična djela donesene u Sudu BiH.

Od početka formiranja Tužilaštva i Suda BiH pa do današnjih dana, kazne izrečene za terorizam uglavnom su bile ispod deset godina zatvora. Da ironija bude veća i tako niske kazne je Apelacioni sud smanjivao na pola, čime je na najdirektniji način svima onima koji su zadojeni radikalizmom slata poruka da biti terorista u BiH i nije nije grijeh i da se takvi grijesi u ovoj zemlji adekvatno ne kažnjavaju i ne predstavljaju baš preveliku pošast.

Čak su i kazne u slučajevima oko kojih se dizala velika medijska i svaka druga galama, poput napada na ambasadu najveće sile svijeta ili onaj u Bugojnu gdje su stradali nedužni ljudi, takođe pred Apelacionim vijećem smanjivane ili su odobravana ponovna suđenja, čime su slučajevi dovođeni do apsurda.

Zbog takvog ponašanja ova zemlja i njene pravosudne institucije slale su lošu sliku u svijet, a teroristima i njihovim pomagačima davale dodatni impuls.

Ispalo je tako da u BiH teroristi nisu nikakva neobična sorta. Pa su organizovanje kampova za obuke budućih džihadista, dobra uvezanost radikalista i terorista iz BiH sa drugim bazama u svijetu, propagiranje džihada kod nas tretirani samo kao usputna pojava od koje nikoga neće zaboljeti glava, pa čak i kao pravo na slobodu govora i vjeroispovijest.

Veoma često smo u dosadašnjoj praksi Tužilaštva i Suda BiH bili svjedoci velikih akcija hapšenja terorista i njihovih pomagača koji su u Sudu BiH bili simbolično kažnjavani, oslobađani ili su procesi protiv njih obustavljani. Kasnije su takvi likovi završavali po sirijskim ili iračkim ratištima gdje su ubijali pa i sami ginuli, ili su na drugim destinacijama po drugim državama činili najmonstruoznija ubistva nedužnih civila.

Zbog činjenice da BiH blagonaklono gleda na teroriste i terorizam, ni donošenje Zakona o zabrani odlaska na strana ratišta, nije joj pomoglo da se na adekvatan način odupre ovoj pošasti sa kojom se suočava i na najozbiljniji način bori cijeli civilizovani svijet. Budu li ova zemlja i njene pravosudne institucije nastavili staru praksu nekažnjavanja i puštanja na slobodu terorista i njihovih sljedbenika i sama će postati tempirana bomba. Zalud će joj biti sve reforme i nastojanja da se pridruži civilizovanom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana