Terorizam

Željka Domazet

Da je BiH već odavno baza iz koje se regrutuju, vrbuju i finansiraju radikalni borci za islam, teroristi koji će uraditi sve što im kažu oni koji su ih poslali na ratišta u Siriju ili Irak, kao i na "specijalne zadatke" svuda po svijetu znaju i ptice na grani.

Zabrinjavajuća je činjenica da svi oni koji budu uhapšeni u akcijama Agencije za istrage i zaštitu budu puštani na slobodu i cijela BiH se ponaša kao da se ništa nije desilo. Od rata je poznato da su  borci za islamsku državu, odnosno mudžahedini uvezeni u ovu zemlju, da su tu osnovali porodice, ostali tu da žive i gotovo dvije decenije nakon rata, a da se ništa nije preduzelo u vezi s tim pitanjem. Domaće vlasti nisu htjele ili nisu smjele to da učine, OHR nikada nije učinio ništa da se realizuje dejtonska obaveza po kojoj su svi strani ratnici nakon uspostavljanja mira morali da budu deportovani.

Najnoviji  primjer  neozbiljnog odnosa pravosudnih institucija u BiH je puštanje Bilala Bosnića iz pritvora da na slobodi sačeka optužnicu za koju je Tužilaštvo BiH najavilo da će biti podignuta za dvadesetak dana i da "nije dobro da se Bosnić" vehabijski vođa pušta na slobodu. Predsjednica Suda BiH, Medžida Kreso nije čak ni znala da je pušten iz pritvora, o čemu su je obavijestili iz Ambasade najmoćnije sile svijeta zbog čega je promptno reagovala, postrojila sudije i na žalbu Tužilaštva preinačila  prvu odluku Suda.

Da se nanovo ne bi desio "propust" lično je predsjedavala sudskim vijećem i Bosnića vratila da  iza rešetaka sačeka optužnicu.

Ovaj potez prve dame pravosuđa na nivou BiH svakako treba pozdraviti i zamenariti što je poziv iz Američke ambasade u Sarajevu još jedanput pokazao koliko nam je pravosuđe "nezavisno" da ne postoje podaci o kaznama koje su dobijali osuđenici za terorizam u BiH. Stravičan je podatak da su nekima od njih  prvostepene presude preblage, drastično smanjivane u tom istom Sudu pred Apelacionim vijećem. To što radi pravosuđe BiH nije ništa drugo do svojevrsna poruka teroristima, da je BiH plodna za terorizam i regrutaciju, te da i dalje može biti jedna od baza za teroriste i da iza svega toga stoji politika i veze sa političarima. Na vrata BiH već odavno ne trebaju kucati svi oni koji se bave bezbjednošću ove zemlje i svijeta u cjelini. Terorizam već odavno ovdje stanuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana