Terorizam vreba

Željka Domazet

Terorizam je gorući globalni problem pa su sve normalne zemlje svijeta svoj bezbjednosni sektor usmjerile na borbu i suzbijanje ove pošasti.

Sve zemlje nastoje da svoj bezbjednosni sektor iz godine u godinu jačaju, da svojim stanovnicima omoguće da budu bezbjedni, a ova zemlja, kao rijetke u svijetu, sa epiteta srednje rizičnih zemalja, koji je nosila prošle godine, ove dobija epitet bezbjednosno visokorizične zemlje.

Jer BiH i dalje služi kao rasadnik boraca Islamske države, koji ratuju po Siriji i Iraku, bez obzira na to što je donijela zakon prema kojem se kažnjava odlazak na strana ratišta.

Skok BiH sa srednje rizične do visokorizične zemlje, kada je o terorističkim napadima riječ i to za samo godinu, iznenađenje je samo za neupućene, jer je takođe činjenica da državljani ove zemlje koji ratuju na ratištima za Islamsku državu vrlo lako sklapaju sporazume sa pravosudnim institucijama i umjesto višegodišnje kazne dobijaju minorne i nakon toga i u zemlji i van nje nastavljaju sa svojim poslom.

S druge strane, već godinama u BiH postoje i područja u kojima ne važe zakoni ove zemlje, desetine paradžemata, kao i područja u koja zvanične bezbjednosne agencije niti ulaze niti ih kontrolišu, a na sve to se namjerno ili iz straha ćuti.

Prvi bezbjednjak RS, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i zvaničnici Srpske već odavno upozoravaju na opasnost od radikalizma u ovoj zemlji i ne čekajući da se drugi probude opremaju i obučavaju specijalce i policajce da mogu adekvatno odgovoriti ovim izazovima. Nekima u zemlji, a i van nje, zasmetalo je što se specijalci i policija Srpske obučavaju i opremaju, kako na istoku tako i na zapadu, pa su pokušali da ograniče ove namjere ljudi koji su odavno prepoznali opasnost od terorizma i radikalizma. Na sreću, to im nije pošlo za rukom.

Ne bude li ova zemlja otvorila oči, kada je riječ o bezbjednosnim rizicima i zaustavila trend rasta rizika od terorizma, nije isključeno da će ta oblast postati jedino u čemu će napredovati.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana