Terorizam u BiH

Vedrana Kulaga Simić

Od napada u Zvorniku je prošao mjesec, mnoge su stvari u vezi s njim rasvijetljene, zvanični izvještaji završeni, a pojedinci i dalje ne žele da taj napad nosi i zvanično naziv teroristički. Neopravdano.

Institucije BiH i oni u njima moraju da prihvate, pa čak i ako je nekima to teško, da se tog 27. aprila u Zvorniku desio teroristički napad na policijsku stanicu u kome je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

I Tužilaštvo BiH je kazalo da je taj napad teroristički, pa zašto onda pojedinci, među kojima je očigledno i poslanik SDA Šemsudin Mehmedović to ne mogu da prihvate? On je ocijenio da se terorizam ne može vezati za jedan slučaj te da je "Tužilaštvo palo na ispitu jer se nije smjelo desiti da Nerdin Ibrić bude prepušten sam sebi". Dodao je i to da se "nije smjelo desiti da svakodnevno gleda počinioca ubistva svog oca", braneći počinioca terorističkog napada time da mu je u ratu ubijen otac.

Šta sad to treba znači? Da sva djeca ove zemlje, koja su u ratu nažalost, ostala bez očeva treba da uzmu puške i pištolje u ruke i krenu sami da istjeruju pravdu?

Bol i tuga su opravdani i ništa ne može da nadoknadi njihov gubitak. Međutim, Ibrićev put ne smije da bude izlaz ni za koga više.

Podatak da se u BiH kreće oko 3.000 terorista mora da bude alarm za sve, a nikako uspavanka ili manje bitna do nebitna stvar. Poslanici iz RS u Parlamentu BiH su na posljednjoj sjednici iznijeli jedinstveni stav u kome su jasno poručili da institucije BiH moraju da napad u Zvorniku okarakterišu kao teroristički jer za njega nema drugog objašnjenja ni naziva.

Svaki suprotan stav ne može da bude prihvaćen jer bi mogao da podstakne druge da krenu stazama Nerdina Ibrića.

Nedaćama sa početka devedesetih treba da se bave nadležni u sudovima i tužilaštvima, a ovi koji sada vode ovu zemlju ne treba da potpiruju strasti koje još nisu smirene. To ne vodi u dobrom pravcu, okreće leđa budućnosti i vraća u prošlost. 

A sve nadležne institucije i svi političari u ovoj zemlji, bez obzira na nacionalnost i partijsku knjižicu, moraju da daju svoj maksimum da se Zvornik ne ponovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana