Terorizam na poštedi

Goran Maunaga
Terorizam na poštedi

Kad je riječ o terorizmu, u BiH se u vezi sa tim za prosječnog stanovnika dešava zaista nešto izuzetno čudno i teško objašnjivo.

Dok obični Bošnjaci strahuju od uznapredovalog radikalnog islama, njegovih predstavnika vehabija - selefija, mudžahedina i terorista i sve to oštro osuđuju, stranačko-politički predstavnici tog istog naroda sve to eufemizuju.

I ne samo to. U jednoj TV emisiji jedan od najviših zvaničnika SAD, govoreći o terorističkom napadu u Bugojnu, osudio je taj akt, ali je dodao da su “ti napadi svakodnevni u svijetu i da odnose puno više žrtava”.

Ma skoro da je opravdao taj napad jer je “u njemu poginuo samo jedan policajac”.

Minimizirati prijetnju tog svjetskog zla u situaciji kad najupućeniji u tu temu predviđaju njegovu eskalaciju u BiH, znači samo jedno - podržavati terorizam u ovoj zemlji.

Zato ne čudi što stručnjaci porede tu situaciju sa onom kad su u Avganistanu formirani mudžahedinsko-teroristički odredi za borbu protiv ruske vojske.

Prema svemu, tačno ispada da nekome jako moćnom odgovara da u BiH bude formirana jaka teroristička ćelija koja bi trebalo da krene sa jačim napadima.

Da nije tako, institucije BiH, na prvom mjestu Ministarstvo bezbjednosti, Tužilaštvo BiH i SIPA, već bi se pozabavile djelovanjem Fondacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć (IHH) iz Turske koja u Sarajevu ima sjedište, a kancelarije u nekoliko bh. opština, i zabranile njen rad.

Jer, pored američke i izraelske obavještajne službe, CIA i Mosad, koje imaju dokaze za veze IHH sa teroristima, i Njemačka je zabranila rad te organizacije. A i Stejt department će je uskoro najvjerovatnije staviti na crnu listu.

I terorista Ahmed Resam pred sudom u Los Anđelesu svjedočio je da je IHH učestvovala u pripremi napada na aerodrom u tom gradu, kao i da se bavi švercom naoružanja i finansira teroriste.

Nevjerovatno, ali sve to nije dovoljno da bilo ko od nadležnih institucija u BiH postavi pitanje o radu IHH i da o tome pokrene istragu. Poznato je da se preko takvih “humanitarnih” organizacija finansiraju teroristi, a kad bi se ukinule finansije nestalo bi i terorizma.   

Ali to još nikoga u BiH ne zabrinjava. Za to vrijeme IHH i dalje nesmetano “pomaže projekte u Sarajevu, Srebrenici, Goraždu, Ilijašu, Zenici, Visokom”. Porazno, ali baš niko da provjeri o kakvim je to “projektima” riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana