Terorizam i vize

Svjetlana Tadić
Terorizam i vize

Biti ili ne biti. Jedan dan ovako, drugi onako. Svaki dan jedno te isto pitanje, da li ćemo stvarno jednog dana putovati Evropom bez viza? Svaki drugi dan drugi odgovor, te "hoćemo kako nećemo", a onda "kakva Evropa, pa zna se da nećemo".

Najnovija dešavanja govore u prilog tome da je ipak velika mogućnost da uskoro ne putujemo bez viza. Zašto? Pa zbog Federacije BiH, koja je, kao i nebrojeno puta do sada, uništila sve napore i rad Republike Srpske zbog svojih problema, koje ne može ili neće da riješi.

A kako? E, pa Francuska zbog "nečega" opstruiše napore da nas Evropa svesrdno prihvati. To "nešto" što Francuska ne želi u blizini svojih granica, a kamoli na svojoj teritoriji, zove se "mogućnost za teroristički napad".

I opet su žrtva svega toga Republika Srpska i njeni stanovnici, koji su u paketu sa FBiH "obilježeni" kao potencijalna prijetnja. Jer pomenuta mogućnost i te kako dolazi sa teritorije Federacije BiH, ali ne i iz RS, to je činjenica. Kažu evropski parlamentarci BiH je ispunila sve uslove, a onda šapuću da je "BiH takođe leglo radikalnih islamista, oličenih u vidu vehabija". BiH kažu, a ne Federacija BiH.

Za sve je, kažu upućeni u evropske integracije, kriv teroristički akt u Bugojnu. Iako se mnogo prije znalo za povezanost FBiH za islamističkim organizacijama, poslije "slučaja Bugojno" sve je postalo ozbiljnije. A kako i ne bi kada je bomba u Bugojnu pukla istom jačinom kao i one u Madridu i Parizu. Kako onda da se ne zapitaju evropski parlamentarci, i to oni koji dolaze iz najjačih članica EU kao što je Francuska, ko im to može sve doći u posjetu.

Kako bilo da bilo, Francuska je za glas o ukidanju viza zatražila dodatne "bezbjednosne garancije" od BiH. Ne precizirajući šta to tačno znači, Francuska je potvrdila da njima to i nije toliko važno već da samo žele da odugovlače proces donošenja konačne odluke za liberalizaciju viznog režima za bh. stanovnike, pa tako i za stanovnike RS.

Sigurno je i da je Francuska istrajna u svojim namjerama u borbi protiv terorizma i islamističkih pokreta.

A Srpska će, ako se nešto ne promijeni, opet da snosi posljedice nesposobnosti nadležnih u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana