Teroristička tužba

Goran Maunaga

Bez svake sumnje presedan u svjetskom pravosuđu, u sudskim predmetima terorizma, biće, ako bude ostvarena, namjera pristalica terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, radikalnih islamista koji to nedjelo i teroristu Nerdina Ibrića opravdavaju, da protiv policije i Republike Srpske podnesu tužbu.

I to tužbu zbog smrti Ibrića koji je ubijen u razmjeni vatre sa policijom i to nakon što je  ubio policajca Dragana Đurića i još dvojicu ranio.

Argumenti za to su im izmišljene tvrdnje da Ibrić nije imao nikakvu namjeru da napadne Policijsku stanicu, da ga je policajac Đurić prvi napao i počeo da vrijeđa, a da je Ibrić, koji je znao da mu je Đurić tokom rata u BiH navodno ubio oca, reagovao i u afektu i samoodbrani ubio Đurića i ranio još dvojicu policajaca. Pušku je, navešće, imao slučajno u autu jer se bavi lovom.

Mada sve zvuči skoro nevjerovatno, nesumnjivo je da podnosioci tužbe imaju razloga da povjeruju u vlastite laži i u, čak, mogućnost da na kraju i bude donesena presuda protiv Srpske. Jer, vjeruju, ako su do sada, u posljednjih 25 godina prolazile i u svijetu bile podržavane nevjerovatne laži o Srbima kao lošim momcima, zašto ne bi prošla i još jedna od sličnih.

Pogotovo ako se radi o Srebrenici na koju je svijet posebno osjetljiv, i gdje je poginuo Ibrićev otac a Đurić stavljen na neki spisak za koji islamisti tvrde da je spisak srebreničkih zločinaca.

Ali ono što je presedan u svijetu, u BiH je svakodnevica, pravilo. Zato, realno, podnošenje tužbe biće samo konkretna realizacija podrške koju su tom terorističkom napadu javno dali pojedini predstavnici bošnjačkog naroda, zvaničnici, političari i, čak, "običan" svijet.

Svojevrsna najava za takvu tužbu bila je i javna podrška Ibriću i njegovom terorističkom napadu, a samo neki od onih koji su je pružili su predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić, Vlaseničani Mehmed Kuljančić, Irfan Muškić, Mirsad Baltić, dok su na svoje "Fejsbuk" profile pojedini Bošnjaci u RS počeli masovno da postavljaju fotografije s naoružanjem.

Ne iznenađuje ni to što će tužba biti podnesena zahvaljujući Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji. Jer šta očekivati od onih koji organizuju rasprave na temu "kako ukinuti Republiku Srpsku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana