Teroristi

Goran Maunaga

Više nije novo i nije vijest da se BiH već odavno nalazi u svjetskom vrhu po vezama s terorizmom, da u odnosu na broj stanovnika od svih država ima najviše boraca, džihadista u Islamskoj državi, da se ime BiH spominje u skoro svakom terorističkom aktu izvršenom bilo gdje u svijetu.

Ali je vijest da ti saradnici "Al-Kaide", teroristi koji se nalaze na crnim listama Savjeta bezbjednosti UN i Stejt departmenta, bez obzira na to, vraćaju i operišu po BiH, apsolutno bez ikakvih sankcija.

Za sada je, zvanično, sedam takvih, ali šta je sa istim brojem zabranjenih "Al-Kaidinih" islamističkih "humanitarnih" organizacija, koje i dalje rade nesmetano i u kojima djeluje nepoznat broj članova?

Nijedna služba u BiH više ne može, sve i da hoće, tačno da utvrdi koliko je njih i u kojoj mjeri povezano s terorizmom, ni kako to da državljanstva BiH nisu oduzeta svima koje su UN ili Savjet bezbjednosti označili kao saradnike "Al-Kaide".

A posebna je tema to što dijelovi tih bezbjednosnih agencija blokiraju preduzimanje neophodnih mjera.

Iako su mnogi povezani sa vrbovanjem, finansiranjem i slanjem ratnika u Siriju i Irak i iako je Parlament BiH usvojio dopune Krivičnog zakona kojim se sankcioniše formiranje i pridruživanje stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim formacijama, do danas nije učinjeno ništa.

Ali šta se može očekivati na tom polju kada se u BiH čak i na funkcijama nalaze oni koje su UN označile kao saradnike "Al-Kaide". Jedan od njih je i Albanac Safet Durguti, visoki funkcioner Islamske zajednice i direktor Islamskog instituta u Travniku, koji se godinama nalazi na listi Savjeta bezbjednosti zbog, dokazano, veza s "Al-Kaidom".

Hrvatska ga zbog toga prošle godine nije pustila preko svoje granice, ali onaj koji je terorista za cijeli svijet, za samu BiH nije, pa Durguti u njoj uživa još veći ugled među istomišljenicima otkad je na crnoj listi.

Sigurno je jedno: situacija sa teroristima u BiH svakim danom će se nažalost pogoršavati, jer se ova država, jednostavno, pokazala kao izuzetno pogodno tlo za njih, od geografske lokacije do podrške ovdašnje vlasti, ali i dijela međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana