Terorista

Goran Maunaga

Ono od čega smo svi strahovali, zbog načina rada pravosuđa BiH kada je riječ o terorizmu, desilo se i, po svemu sudeći, tek će se dešavati.

Pravosnažno osuđeni terorista Adem Karamuja koji je bio na slobodi umjesto u zatvoru, nestao je, pobjegao sa adrese na kojoj je prijavljen, tako da više niko ne zna gdje se on nalazi i šta svakog trenutka može da učini.

Apsurdnost Karamujinog boravka na slobodi nakon presude izrečene početkom aprila pojačava i činjenica da je on već jednom bio u bijegu od zakona, kad se s oružjem u rukama u avgustu prošle godine desetak dana skrivao po šumama oko Maglaja.

Možemo samo da nagađamo šta je to sudiju u tom predmetu nagnalo da odmah ne donese odluku o izdržavanju kazne za teroristu za kojeg je utvrđeno da je član organizovane terorističke grupe, da je boravio na ratištima u Siriji i Iraku, te da ima običaj da bježi i da se naoružan krije od policije.

Još je gore to da su primijetili da ga nema tek kada je jedan od ljudi koji su osuđeni s njim uhapšen pri pokušaju da ode u Siriju. Dok su se sjetili da treba da ga upute na odsluženje kazne, on je već odavno ko zna gdje.

Jasno je, dakle, da su institucije BiH koje su nosioci trećeg stuba vlasti, umjesto profesionalnog obavljanja svog posla u ovom slučaju napravile takve propuste da je zaista teško povjerovati da se radi o slučajnostima.

Sada još samo nedostaje da Karamuja počini teroristički napad pa da slika nevjerovatnih i apsurdnih pravosudnih propusta bude upotpunjena.

Ali pitanje je da li bi i u tom slučaju iz Suda BiH konačno prestali da tvrde da se tu ne radi o njihovim propustima i da će, čak i nakon očigledno počinjene velike greške, i dalje nastaviti po starom.

Ako u Sudu i Tužilaštvu BiH nastave da na stvarnu opasnost od terorista gledaju kao do sada, moći ćemo samo konstatovati da se radi o maksimalnom minimalizovanju te opasnosti i, jednostavno, o zaštiti terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana