Terorista Nikolaidis

Sandra Miletić
Terorista Nikolaidis

Amerikanci su u 19. i 20. vijeku pokazali kako se najbrže, najlakše i najcivilizovanije dolazi do slobode jednog čovjeka i cijelog društva. Nesporno, najveću ulogu u tome imao je razvoj slobode novinarstva. Slobodno novinarstvo bilo je u stanju da zaštiti Ameriku i cijeli svijet od loših predsjednika, ali i da podigne glas protiv američkog nasilja u svijetu, kao što je to bilo recimo u slučaju vijetnamskog rata, ali i danas mučenja u Avganistanu. Naravno, američko novinarstvo bilo je slobodoumno i kada su u pitanju greške drugih država i naroda i u tome su bili beskompromisni.

Ali veliko dostignuće Amerike početkom 21. vijeka je rezolutan stav da je zaštita sopstvenog naroda i države u višem prioritetu od svih sloboda koje imaju prizvuk anarhije i eventualnog podržavanja i opravdavanja protivnika Amerike i demokratije, humanizma i dostignutih civilizacijskih vrijednosti. To je pitanje borbe protiv terorizma i svih onih pojedinaca i grupa koji su se osmjelili da riječju ili djelom napadnu Ameriku i svijet i pokušaju da opravdaju terorizam bilo gdje i na bilo na koji način.

Amerikanci i Amerika, građani i mediji, država i institucije nisu i neće birati sredstva da odmah uhapse, osude, protjeraju - jednom riječju amputiraju bez suvišnih zašto svako zlo koje predstavlja prijetnju vrijednostima demokratskog društva.

Ubili su Osamu bin Ladena bez suda i bili su ponosni na to. Osnovali su bazu Gvantanamo u koju su bez podizanja optužnice, sa apriornim stavom da je neko neprijatelj Amerike, zatvarali potencijalne teroriste iz cijelog svijeta. Donijeli su Patriotski zakon kojim se omogućava prisluškivanje američkih građana ako postoji i najmanja sumnja da na bilo koji način opravdavaju stavove terorista ili onih koji su protiv dostignutih vrijednosti američkog društva.

Ako nas je Amerika u 20. vijeku i danas u 21. učila demokratiji i slobodi štampe, kao njen pionir, ako nam to poklanja kao najveći dar civilizacije, od 11. septembra 2001. godine čitavom svijetu je poručila da su sva sredstva u borbi protiv idejnih tvoraca terorizma i njegovih izvršilaca odobrena, opravdana i dobrodošla.

Zato jeste u pravu tužilac Crne Gore Ljiljana Klikovac koja najavljuje istragu protiv Andreja Nikolaidisa, savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore za slobodnu javnost i kulturu (koje li ironije) koji je napisao da bi upotreba naoružanja u dvorani "Borik" bila "civilizacijski iskorak".

- Šta bi u BiH slučaju bio istinski civilizacijski iskorak? Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS... Da je Bole, recimo, rekao - jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u vazduh one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda - napisao je Andrej Nikoalidis.

Nije li takva monstruozna rečenica dovoljna da Nikolaidis odgovara, ali da i on i slični budu izolovani kao idejni tvorci i pomagači terorističkih napada? Nije li to put koji nam je pokazala Amerika? Jer >pozivi na terorizam nisu stvar slobode štampe i treba ih spriječiti bez obzira na to da li dolaze od savjetnika predsjednika Skupštine Crne Gore, radnika Boleta ili vehabije Jašarevića, ili su bazirani na bolesnim umovima raspirivača mržnje okupljenih oko Pere Lukovića.

Svi oni, bez izuzetka, sa Nikolaidisom na čelu, godinama predstavljaju i zastupaju najopasniju ideologiju - ideologiju terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana