Terorista Imamović

Goran Maunaga

Vođa vehabija u BiH Nusret Imamović trebalo je da se već odavno nađe na ovdašnjoj "crnoj listi", mnogo prije nego na listi deset specijalno označenih terorista Stejt departmenta zbog njegovog angažmana u Siriji.

Stejt department kaže da se radi o jednom od najvećih svjetskih terorista. A taj je terorista donedavno bio u BiH, pa je porazno saznanje da tim povodom pravosuđe u BiH ništa nije preduzelo i da su nas na to koliko je opasan, zvanično, morale da upozore i SAD.

A prije Imamovićevog odlaska u Siriju, gdje se bori u "Al-Kaidinom" ogranku, pokretu "Al Nusra", u BiH je bilo niz razloga za njegovo privođenje, procesuiranje i zatvorsko kažnjavanje. Ali skoro ništa od toga nije urađeno "zahvaljujući" Tužilaštvu BiH koje, i nakon što je SIPA o njemu podnijela podroban izvještaj, nije nalazilo za shodno ni da mu se izrekne duža mjera pritvora, a kamoli da se taj terorista procesuira.

To što je Imamović nekoliko puta hapšen i sumnjičen za teška krivična djela, a nikada nije procesuiran, najviše govori o tome u kakvom je stanju pravosuđe BiH koje, izgleda, čeka da mu zapad riješi i takve slučajeve.

A razloga za suđenje i osudu Imamovića bilo je zaista mnogo. Sumnjičen je za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti BiH, za napad na ustavni poredak i izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Čak je povezivan i s napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu koji je izveo Mevlid Jašarević, ali Tužilaštvo ni tu nije vidjelo njegovu odgovornost.

A činjenica je da je Jašarević u napad krenuo iz vahabijske zajednice u Gornjoj Maoči koju je osnovao Imamović.

Ali ne, pravosuđe BiH, jednostavno, za tako nešto "nije imalo nikakvog interesa". Zato nije sigurno da li će se takav "interes" pojaviti bar onda kad džihad-ratnici, povratnici iz Sirije i Iraka, počnu da po BiH siju svoja "stručna znanja" donesena sa tih ratišta.

Jeste za pohvalu akcija "Damask", koju su sproveli pripadnici SIPA i u kojoj je uhapšen Husein Bilal Bosnić sa još nekoliko džihadista, ali to je najmanje što je moglo da se, konačno, učini poslije donošenja zakona o kažnjavanju ratnika koji idu na strana ratišta i onih koji ih angažuju.

Najmanje, jer još nema odgovora na pitanje zašto i dalje po BiH slobodno šetaju stotine bivših pripadnika odreda "El mudžahedin", te Bosnićeve i Imamovićeve pristalice koji su visokopozicionirani na "Al-Kaidinoj" ljestvici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana