Teret lažnih obećanja

Brane Radulović

Kratko je trajala ljubav novoformirane skupštinske većine u Prnjavoru.

Euforija izazvana oktobarskim izborima splasnula je kada je trebalo pronaći neophodnih 15 glasova za većinu u lokalnom parlamentu. Da bi sve imalo privid poboljšanja stanja u odnosu na prethodnu većinu, koju je predvodio lokalni SNSD, iz SDS-a su malim strankama obećavali “kule i gradove” samo da bi sa svojih devet stigli do potrebnih 15 glasova.

Mnoge stranke su se “upecale” na obećanja, pa je SDS prikupila velika 22 glasa, ostavljajući u opoziciji samo sedam odbornika SNSD-a. Pukotine koje su se u glomaznoj koaliciji pokušavale vješto prikrivati, sada su toliko uočljive da je, čini se, samo pitanje dana kada će se većina urušiti.

Krizu lokalnog parlamenta, kakva je neizbježna, režirala je baš SDS, jer nisu očekivali da će se odbornici malih stranaka “probuditi” i početi da podsjećaju na obećanja.

Svaka od tih stranaka imala je svoje apetite u diobi funkcija, sa rokom koji je istekao 15. marta. Glas protiv SDS-a digao je, što je posebno indikativno, i njihov odbornik Branko Šikanić, koji je održao lekciju svojim stranačkim kolegama, predsjedniku Skupštine Borku Lukanoviću i sekretaru Vojislavki Gatarić, tražeći da “ozbiljnije rade za platu koju dobijaju kao profesionalni funkcioneri”.

Nastup Šikanića samo je još jedna potvrda da ni unutar lokalnog SDS-a nije sve onako uređeno kao što to vodeći ljudi stranke predstavljaju u zvaničnim nastupima.

Može li se onda očekivati da će nova vlast biti možda bolja od prethodne? U Prnjavoru je sve manje onih koji bi mogli potvrdno odgovoriti.

Ona najvažnija pitanja, kao što je snabdijevanje grada vodom i šest sela sjevernog dijela opštine, gdje su do sada uloženi milioni maraka, biće i dalje samo u dometu obećanja koja “ne piju vode”. Skupština će se, kao i onaj prethodni sastav, baviti uglavnom sobom, kadrovskim kombinacijama, ucjenama i trgovinom funkcijama, a narodu kako bude. Narod ih je izabrao, vjerujući u bolje dane, ali u Prnjavoru je na sceni još jedna generacija političara skromnog dometa.

Trebalo je samo pet mjeseci da njihova (ne)sposobnost dođe na vidjelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana